Wykonanie
Bajecznie pyszne, proste do przygotowania,
pomidorowe śledzie z
cebulą znane jako "
śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Jeśli nawet nie za często przygotowujesz
śledzie, zrób je chociaż na święta. Trzeba pamiętać, że
śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3, a te zadbają o nasze zdrowie i urodę, dlatego warto jeść je częściej, nie tylko od święta. Spośród innych ryb poczciwy
śledzik, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą.
Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne, że jako pierwsze znikną spośród innych potraw. Jedząc je łatwo można stracić umiar, a trzeba uważać, ponieważ poprzez dodatek duszonej
cebulki nie należą do dań lekkostrawnych.
Składniki:8-10 płatów
solonych śledzi3
cebule100-150 ml
oleju4 łyżki
octu 10%5 łyżek
koncentratu pomidorowego2 łyżki
cukru3-5 ziarenek
ziela angielskiego3
listki laurowepłaska łyżeczka ziaren
gorczycyWykonanie:
śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę,
śledzie mocno solone nawet do 3 godzin. Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana
wody na świeżąrozgrzać
olej i zeszklić
cebulę. Dodać
cukier, do rozpuszczenia. Dolać
ocet, dodać
koncentrat pomidorowy,
listki laurowe i
ziele angielskie, następnie wlać resztę
oleju. Na końcu wsypać ziarenka
gorczycy i już nie smażyć. Marynatę wystudzić
śledzie wyjąć z
wody, osuszyć w ręczniku papierowym. Przekroić każdego
śledzia na 3 lub 4 części. Układać w słoju warstwami, naprzemiennie
śledzie z marynatą
pomidorowo -
cebulową. Przechowywać w lodówce do 3 tygodniŻYCZĘ SMACZNEGO!