ßßß Cookit - przepis na Śledzie "po kaszubsku"- pyszne

Śledzie "po kaszubsku"- pyszne

nazwa

Wykonanie

Bajecznie pyszne, proste do przygotowania, pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Jeśli nawet nie za często przygotowujesz śledzie, zrób je chociaż na święta. Trzeba pamiętać, że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3, a te zadbają o nasze zdrowie i urodę, dlatego warto jeść je częściej, nie tylko od święta. Spośród innych ryb poczciwy śledzik, jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą. Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne, że jako pierwsze znikną spośród innych potraw. Jedząc je łatwo można stracić umiar, a trzeba uważać, ponieważ poprzez dodatek duszonej cebulki nie należą do dań lekkostrawnych.
Składniki:
8-10 płatów solonych śledzi
3 cebule
100-150 ml oleju
4 łyżki octu 10%
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
3-5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
płaska łyżeczka ziaren gorczycy
Wykonanie:
śledzie lekko solone wymoczyć w zimnej wodzie 1 godzinę, śledzie mocno solone nawet do 3 godzin. Pożądana wówczas kilkakrotna zmiana wody na świeżą
rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier, do rozpuszczenia. Dolać ocet, dodać koncentrat pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie, następnie wlać resztę oleju. Na końcu wsypać ziarenka gorczycy i już nie smażyć. Marynatę wystudzić
śledzie wyjąć z wody, osuszyć w ręczniku papierowym. Przekroić każdego śledzia na 3 lub 4 części. Układać w słoju warstwami, naprzemiennie śledzie z marynatą pomidorowo - cebulową. Przechowywać w lodówce do 3 tygodni
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/sledzie-po-kaszubsku-pyszne.html