Wykonanie
Wiem, wiem to banalny przepis i każdy ma pewnie swój najlepszy na świecie. Nie
mogę jednak nie wstawić swojego, na najlepsze oczywiście placki
cukiniowe. Uwielbiamy te delikatne, rozpływające się w ustach placuszki. To nasze ulubione, najchetniej jemy je właśnie latem i z własnych
cukiniowych zbiorów. Przeważnie robię je z dużych
cukinii, które niezauważone gdzieś w
rogu kompostnika, schowane pod liściem wyrosły na prawdziwe giganty. Jest to idealny sposób na zużycie dużych egzemplarzy, właściwie zupełnie nie przydatnych w kuchni. Tym razem placki powstały z młodziutkiej, małej
cukinii mieszanej-zielonej i żółtej. Jak zwykle niesamowite i pyszne. Kto jeszcze nie kosztował tych wspaniałości, gorąco namawiam do spróbowania. A jak zdrowa jest
cukinia i, że warto ją jeść jak najczęściej możesz przeczytać tutaj: klik.Składniki:
3 średnie
cukinie ( u mnie zielona i żółta)2
jajka4 łyżki
mąki1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki posiekanej zielonej
pietruszki80-100 g startego
żółtego serasól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Cukinię zetrzeć na grubszych oczkach tarki. Wymieszać z
solą i odstawić, by puściła sok.
Młodą cukinię ścieramy w całości. Gdy mamy w posiadaniu starsze, przerośniete egzemplarze
cukini, przekrawamy ją na pół i za pomocą łyżki pozbawiamy ją gąbczastego środka razem z pestkami. Ścieramy
cukinię zawsze ze skórką. Właśnie ta zielona część jest najwartościowsza.Odlać
wodę, a masę
cukiniową wymieszać z
jajkami i
mąką, oraz ze startym na tarce
żółtym serem i posiekaną
natką pietruszki. Nie żałujcie
żółtego sera. On bowiem spowoduje dobre związanie masy cukiniowej i dzięki jego dodatkowi brzegi placuszków staną się apetycznie chrupiące.Śmażyć małe placuszki na rozgrzanym
oleju. Nakładać naprawdę małe porcje ciasta, ponieważ placki są bardzo delikatne i większe, będą się po prostu łamały podczas odwracania.Gotowe układać na papierowym ręczniku do odsączenia z nadmiaru tłuszczuŚwietnym uzupełnieniem tego obiadowego dania jest
sałatka z
pomidorów. Smakują wyśmienicie również z
ketchupem. Życzę smacznego!