ßßß Cookit - przepis na Niech się bimba! Pomarańcze w cukrze na choinkę

Niech się bimba! Pomarańcze w cukrze na choinkę

nazwa

Wykonanie

Święta, święta i po świętach. Ale drzewko jeszcze stoi, a na nim, chociaż wyjadane, to jednak dość mocną pozycję trzymają one: cieniutkie, prześwitujące plasterki pomarańczy, mandarynki i cytryny znalazły sobie miejsce na mojej choince obok dzwonków, gwiazdek, choinek z piernika i pozłacanych orzechów włoskich. Do zawieszania na gałązkach, a potem… zjadania. Trzeba tylko pokroić je na możliwie jak najcieńsze plasterki (w ruch idzie bardzo ostry nóż albo krajalnica) i, posypując przed wstawieniem do piekarnika, nie żałować cukru.
Składniki:
cytrusy: pomarańcze, mandarynki, klementynki, cytryny, limonki, grejpfruty – czego dusza zapragnie i co jest pod ręką :)
cukier: najlepszy będzie biały albo trzcinowy, cukier puder się nie nadaje, cukier muscovado (ten najciemniejszy) jest za wilgotny i za mało słodki
Wykonanie:
Owoce pokrój na jak najcieńsze plasterki (ostry nóż albo krajalnica). Rozłóż je na suchej blasze wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia. Każdy plasterek posyp obficie cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100oC. Piecz około godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale cytrusy pozostaw w środku jeszcze na kilka, kilkanaście minut. Moje plasterki suszyły się jeszcze potem na pergaminie rozłożonym na kaloryferze – nie dość, że zrobiły się bardziej kruche, to jeszcze w całym domu pachniało pomarańczami :)
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/niech-sie-bimba-pomarancze-w-cukrze-na.html