Wykonanie
Mieszkanie Mai lśni już przedświąteczną czystością, w kuchni pachnie
ciastem, a my siedzimy w jej panieńskim saloniku i obmyślamy „strategię” wielkanocną. Pod „obróbkę” wzięłyśmy przepis, który Maja wyszperała w internecie. Ja jestem wzrokowcem, a zdjęcie, które zobaczyłam … bardzo podziałało na moje zmysły. Kuraka robi się bardzo łatwo i bardzo szybko. Będzie to chyba danie na obiad wielkanocny. Lekkie, soczyste i aromatyczne z zapiekanym
serem. Po prostu pycha.
Co będzie potrzebne:4
piersi z kurczaka (pojedyncze)
Sól i świeżo zmielony
pieprzPrzyprawa bruschetta2-3 łyżki stołowe
oliwy3 duże ząbki
czosnku zmiażdżonego1 opakowanie
pomidorków cherry10 dużych liści
bazylii1 plaster 5-10mm
sera mozzarella na
pierś kurczakaOcet balsamiczny, do smaku
Szczypiorek do posypaniaJak przygotować:
Mięso umyć, osuszyć i posypać
solą i
pieprzem oraz
przyprawą bruschetta z obu stron i odłożyć na bok. Rozgrzać 1 łyżkę
oliwy na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Dodać
kurczaka, przykryć i smażyć go przez około 10 minut. Przewrócić piersi i kontynuować
póki kurczak nie będzie w całości dobrze usmażony. Kiedy
kurczak się usmaży, na drugiej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę
oliwy. Dodać
czosnek i smażyć przez około 1 minutę
póki nie zacznie pachnieć. Dodać
pomidorki i kontynuować smażenie
póki skórka na pomidorach nie zacznie się marszczyć/mięknąć, przez około 5 min. Zdjąć z gazu i zmieszać z
bazylią. Odłożyć na bok. Kiedy
kurczak będzie gotowy, pokryć każdą pierś
serem mozzarella. Polać miksturą z
pomidorów. Przykryć patelnię lub rondel przykrywką ponownie i pozwolić
mozzarelli się roztopić (ok 1-2 min). Pod koniec, spryskać niewielką ilością
octu balsamicznego i podawaj natychmiast.Doskonałe z
ciemnym ryżem i lekką
sałatą.
Inspiracją do przygotowania tej potrawy był wpis http://www.thenovicechefblog.com/2013/07/caprese-chicken/#_a5y_p=725005