ßßß Cookit - przepis na Kokoszka pod pierzynką czyli ... Kurczak Caprese

Kokoszka pod pierzynką czyli ... Kurczak Caprese

nazwa

Wykonanie

Mieszkanie Mai lśni już przedświąteczną czystością, w kuchni pachnie ciastem, a my siedzimy w jej panieńskim saloniku i obmyślamy „strategię” wielkanocną. Pod „obróbkę” wzięłyśmy przepis, który Maja wyszperała w internecie. Ja jestem wzrokowcem, a zdjęcie, które zobaczyłam … bardzo podziałało na moje zmysły. Kuraka robi się bardzo łatwo i bardzo szybko. Będzie to chyba danie na obiad wielkanocny. Lekkie, soczyste i aromatyczne z zapiekanym serem. Po prostu pycha.
Co będzie potrzebne:
4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
Sól i świeżo zmielony pieprz
Przyprawa bruschetta
2-3 łyżki stołowe oliwy
3 duże ząbki czosnku zmiażdżonego
1 opakowanie pomidorków cherry
10 dużych liści bazylii
1 plaster 5-10mm sera mozzarella na pierś kurczaka
Ocet balsamiczny, do smaku
Szczypiorek do posypania
Jak przygotować:
Mięso umyć, osuszyć i posypać solą i pieprzem oraz przyprawą bruschetta z obu stron i odłożyć na bok. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na dużej patelni lub w rondlu na średnim ogniu. Dodać kurczaka, przykryć i smażyć go przez około 10 minut. Przewrócić piersi i kontynuować póki kurczak nie będzie w całości dobrze usmażony. Kiedy kurczak się usmaży, na drugiej patelni na średnim ogniu rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać czosnek i smażyć przez około 1 minutę póki nie zacznie pachnieć. Dodać pomidorki i kontynuować smażenie póki skórka na pomidorach nie zacznie się marszczyć/mięknąć, przez około 5 min. Zdjąć z gazu i zmieszać z bazylią. Odłożyć na bok. Kiedy kurczak będzie gotowy, pokryć każdą pierś serem mozzarella. Polać miksturą z pomidorów. Przykryć patelnię lub rondel przykrywką ponownie i pozwolić mozzarelli się roztopić (ok 1-2 min). Pod koniec, spryskać niewielką ilością octu balsamicznego i podawaj natychmiast.
Doskonałe z ciemnym ryżem i lekką sałatą.
Inspiracją do przygotowania tej potrawy był wpis http://www.thenovicechefblog.com/2013/07/caprese-chicken/#_a5y_p=725005
Źródło:http://sekretymaleiduze.blogspot.com/2014/04/kokoszka-pod-pierzynka-czyli-kurczak.html