ßßß Cookit - przepis na 337. Wegańska dyniowa muffina !

337. Wegańska dyniowa muffina !

nazwa

Wykonanie

Wegańska dyniowa kukurydziano - waniliowa muffina z daktylami , borówki, maliny, śliwki, deser sojowy o smaku waniliowym
Przepis:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki pueere z pieczonej dyni
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- napój sojowy o smaku waniliowym do odpowiedniej konsystencji
+ ulubione suszone owoce
Mąkę i proszek wymieszać z napojem , do uzyskania gęstej konsystencji . Następnie dodać pueere z dyni i wszystko połączyć . Wszystko przełożyć do naczynka do zapiekania , można dodać do środka ulubione bakalie . Na wierzchu zaś można ułożyć świeże bakalie . Zapiekać muffinkę w piekarniku przez ok 30 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego.
Korzystam , że mam na godzinkę później , odpalam piekarnik i robię 2 rodzaje muffinek - tą boską na śniadania, zaś do szkoły - z kaszy jaglanej cieciorki , cukinii i szpinaku.
Czyli dziś muffinkowy dzień mam ;)
I recenzja deserku
Jak dla mnie ten deserek jest najlepszy ze wszystkich. Pyszny, mocno waniliowy i świetnie będzie się komponować z innymi owocami i warzywami czy to w pancakes czy w owsiance ;)
Deser Alpro o smaku waniliowym to niezwykła przyjemność dla kubków smakowych. Wyjątkowo gładka i kremowa konsystencja naszego deseru, w połączeniu z delikatnym, lecz bogatym smakiem wanilii sprawia, że naprawdę warto delektować się każdą łyżeczką. Deser Alpro o smaku waniliowym to dowód, że dwa ziarna są lepsze niż jedno.
GDA (125g)
kcal 106 5
cukry 13,4 15
tłuszcz 2 , 4 3
nasycone 0 , 5 3
sól 0.18 3
Informacje żywieniowe (100g)
Wartość energetyczna 85kcal / 360kJ
Białko 3,2g
Węglowodany
13,6g cukry 10,7g laktoza 0g
tłuszcz
1,9g nasycony 0,4g
jednonienasycone 0,4g
wielonienasycone 1,1g
Cholesterol 0mg
Błonnik pokarmowy 0,5g
Sód 0,05g
Wapń 120mg
Witaminy witanina D2 0,75µg
witanina B2 0,21mg
witanina B12 0,38µg
Składniki
woda, cukier, obłuszczone ziarno soi (6,4%), skrobia modyfikowana z tapioki, zagęszczacze (maltodekstryna, pektyna, karagen), fosforan triwapniowy, aromat (), sól morska, witaminy* (ryboflawina, B12, D2), barwniki (kurkuma, annato) (*=subst. wzbogacaj.)
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/09/337-dyniowa-muffina-gigant.html