ßßß Cookit - przepis na CIASTO "MARCHEWKOWE POLE"

CIASTO "MARCHEWKOWE POLE"

nazwa

Wykonanie

27 kwietnia 2015
Ciasto, które przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym krytykom. Jest bardzo puszyste i delikatne. Konsystencją przypomina ciasto biszkoptowe. Zobaczycie, nikt nie uwierzy, że jego głównym składnikiem jest marchewka.
CIASTO "MARCHEWKOWE POLE"
(Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis")
Składniki:
ciasto
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
krem śmietankowy
300 g śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli aromatu cytrynowego
krem marchewkowy
1 budyń waniliowy
1 galaretka pomarańczowa
500 ml soku marchewkowego (może być z kartonu)
Przygotowujemy ciasto.
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie miksując, stopniowo dodajemy olej i mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i cynamonem.
Dodajemy marchewkę i dokładnie całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy je około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe, wystudzone kroimy wzdłuż na 2 blaty.
Ubijamy krem śmietankowy.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder, mascarpone i aromat. Miksujemy. Kremem smarujemy dolny placek. Przykrywamy go górnym blatem.
Przygotowujemy krem marchewkowy.
300 ml soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budyń. Mieszaninę wlewamy do tego gotującego się. Zagotowujemy całość i zdejmujemy naczynie z ognia. Wsypujemy galaretkę, mieszamy ją do czasu, aż się rozpuści. Studzimy krem. Masę rozprowadzamy na cieście. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/04/ciasto-marchewkowe-pole.html