ßßß Cookit - przepis na Ciasto mocno marchewkowe

Ciasto mocno marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 2 szklanki marchewki startej na małych oczkach
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka białego lub brązowego cukru
- 4 jajka
- 2/3 szklanki oleju
*na krem
- 200ml śmietany 36%
- 250g serka mascarpone
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki cukru pudru
*na polewę
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 1 galaretka pomarańczowa w proszku
- 500ml soku marchewkowego
*dodatkowo
- masa marcepanowa
- barwniki spożywcze w proszku
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy na przemian olej i mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą, cały czas miksując. Startą marchewkę lekko odciskamy ze soku, dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25x25 cm. i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy je wzdłuż na dwie równe części, jedną część wkładamy z powrotem do formy.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, później stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny, miksujemy, aż powstanie gęsty, jednolity krem.
3. Krem wykładamy na ciasto pozostawione w formie, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko dociskając, wkładamy do lodówki.
4. Na soku marchewkowym gotujemy budyń waniliowy, gotowy zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy kilka minut. Przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą polewę wylewamy na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
5. Z marcepanu oraz z pomarańczowego i zielonego barwnika, można ulepić małe marchewki i ozdobić nimi przed podaniem każdy kawałek ciasta.
Inspiracja:malacukierenka
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/12/ciasto-mocno-marchewkowe.html