Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 2 szklanki
marchewki startej na małych oczkach- 2 szklanki
mąki pszennej- 2 płaskie łyżeczki
sody- 2 łyżeczki
cynamonu- 1 szklanka białego lub
brązowego cukru- 4
jajka- 2/3 szklanki
oleju*na krem- 200ml
śmietany 36%- 250g
serka mascarpone- 1 łyżeczka
soku z cytryny- skórka starta z 1/2
cytryny- 3-4 łyżki
cukru pudru*na polewę- 1
budyń waniliowy bez
cukru- 1
galaretka pomarańczowa w proszku- 500ml soku
marchewkowego*dodatkowo- masa marcepanowa-
barwniki spożywcze w proszkuSposób przygotowania:1.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy na przemian
olej i
mąkę wymieszaną z
cynamonem i
sodą, cały czas miksując. Startą
marchewkę lekko odciskamy ze soku, dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25x25 cm. i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 50 min. (do suchego patyczka). Gotowe ciasto studzimy, następnie kroimy je wzdłuż na dwie równe części, jedną część wkładamy z powrotem do formy.2.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem, później stopniowo dodajemy
serek mascarpone oraz sok i
skórkę z cytryny, miksujemy, aż powstanie gęsty, jednolity krem.3. Krem wykładamy na ciasto pozostawione w formie, następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko dociskając, wkładamy do lodówki.4. Na soku
marchewkowym gotujemy
budyń waniliowy, gotowy zestawiamy z palnika, wsypujemy
galaretkę, dokładnie mieszamy, studzimy kilka minut. Przestudzoną, ale jeszcze lekko ciepłą polewę wylewamy na ciasto i ponownie wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.5. Z marcepanu oraz z
pomarańczowego i zielonego barwnika, można ulepić małe
marchewki i ozdobić nimi przed podaniem każdy kawałek ciasta.Inspiracja:malacukierenka