ßßß Cookit - przepis na FOCACCIA Z CZARNYMI OLIWKAMI I ANCHOIS

FOCACCIA Z CZARNYMI OLIWKAMI I ANCHOIS

nazwa

Wykonanie

Pokochałam to pieczywo pochodzące ze słonecznej Italii. Po mojej focacii z kolorowymi pomidorkami przyszedł czas na chlebek z oliwkami i anchois. Pycha! Tym razem dodałam więcej oliwy do ciasta, dzięki czemu wyszło ono jeszcze bardziej chrupiące.
Przed przystąpieniem do pracy koniecznie zapoznaj się z moim postem o cieście drożdżowym .
Składniki:
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki letniej wody
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 550
1/2 łyżeczki soli
6 łyżek oliwy z oliwek
ponadto
wydrylowane oliwki czarne
kilka filecików anchois
sól morska
oliwa z oliwek
świeże zioła (tymianek, oregano, rozmaryn)
Wodę podgrzewamy. Odlewamy do garnuszka 1/4 szklanki wody, dodajemy do niej cukier i drożdże. Mieszamy całość. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, oliwę, aktywne drożdże i pozostałą wodę. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski i od ręki. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (można wykorzystać tę dużą blachę, która jest w każdym piekarniku). Ponownie odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 30 minut. Następnie wykładamy przekrojone na pół oliwki (wbijamy je delikatnie w ciasto). Palcami robimy dziurki w cieście. Wypełniamy je oliwą. Całość oprószamy solą morską i gałązkami świeżych ziół.
Pieczemy chlebek 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Po upływie wyznaczonego czasu wykładamy przekrojone wzdłuż na połówki fileciki anchois. Wkładamy chlebek do piekarnika na kolejne 15 minut. Ciepłą focaccię kroimy na kawałki i podajemy z oliwą i ziołami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/10/focaccia-z-czarnymi-oliwkami-i-anchois.html