Wykonanie
Chaber bławatek w medycynie naturalnej jest cenioną rośliną leczniczą. Surowcem są zewnętrzne kwiaty bławatka (bez kielicha) zawierające składniki decydujące o moczopędnych, przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych, przeciwkrwotocznych i żółciopędnych właściwościach rośliny.Co prawda okres kwitnienia tej rośliny jest już dawno za nami (przynajmniej u mnie w okolicy już zniknęła z pól i łąk), ale dodaję przepis "na zaś". Ja zakochałam się w samej koncepcji przygotowania jej z tych obłędnych, polnych kwiatów. Jestem nieco rozczarowana, bo jak dla mnie smakuje i pachnie siankiem. Nie skreślam jej jednak. Podobno nabiera charakteru, gdy "dojrzeje".Składniki (750 ml
nalewki):4 szklanki
płatków chabra bławatka1/2 litra
spirytusu3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki
wodyKwiaty chabra bławatka zbieramy na łące znajdującej się w znacznej odległości od
drogi i cywilizacji, aby nie były zanieczyszczone. Robimy to w samo południe, by rośliny były maksymalnie otwarte. Zerwane główki układamy na białej tkaninie (gazie lub szmatce bawełnianej) i wykładamy na parapet w nasłonecznione miejsce. W ten sposób pozbędziemy się mrówek, pajączków i innych robali, które żerują na kwiatach.Oddzielamy zewnętrzne
płatki bławatka od kielicha. Przenosimy je do dużego słoja, zasypujemy
cukrem i zalewamy
alkoholem zmieszanym z
wodą. Zakręcamy całość i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 3 tygodnie. Co jakiś czas wstrząsamy słojem, by
cukier rozpuścił się całkowicie. Następnie przecedzamy
nalewkę przez sito o drobnych oczkach. Rozlewamy ją do butelek, zakręcamy i odstawiamy na kilka miesięcy w chłodne i zaciemnione miejsce.