ßßß Cookit - przepis na Nalewka różana

Nalewka różana

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Dzisiaj witam Was pysznym i aromatycznym trunkiem. Róże wciąż kwitną, więc nie traćcie czasu i zbierzcie ich płatki. Jeśli nie uda się Wam zebrać od razu takiej ilości jakiej potrzeba, można je w międzyczasie przechowywać w lodówce.
Nalewka różana jest przepyszna! Aromat róż zamknięty w butelce, kusi nie tylko samym wyglądem, ale i aromatem i smakiem. Szczerze mówiąc trudno się powstrzymać przed jej spróbowaniem :-).
Składniki:
1 l płatków róży pachnącej
ok. 300 g cukru
1/2 litra wódki (lub spirytus i woda w proporcji 1:1)
1 laska wanilii
sok z cytryny
Wykonanie:
Płatki róż oczyszczamy, odcinamy białe końcówki (mówi się, że powodują gorycz, jednak ja jej nie odczułam w nalewce, mimo nie obcięcia ich), wrzucamy je do dużego słoja. Dodajemy cukier, wanilię i zalewamy wódką. Dokładnie mieszamy.
Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni, codziennie ją 2 razy mieszamy obracając słoik do góry nogami. Gotową nalewkę odsączamy z płatków i dodajemy do niej odrobinę soku z cytryny dla uzyskania ładniejszego koloru. Wyjściowo nalewka ma kolor ciemniejszy, herbaciany, po dodaniu cytryny jest bardziej rubinowa.
Rozlaną do butelek nalewkę odstawiamy na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/07/nalewka-rozana.html