ßßß
Składniki:1 l płatków róży pachnącejok. 300 g cukru1/2 litra wódki (lub spirytus i woda w proporcji 1:1)1 laska waniliisok z cytrynyWykonanie:Płatki róż oczyszczamy, odcinamy białe końcówki (mówi się, że powodują gorycz, jednak ja jej nie odczułam w nalewce, mimo nie obcięcia ich), wrzucamy je do dużego słoja. Dodajemy cukier, wanilię i zalewamy wódką. Dokładnie mieszamy.Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni, codziennie ją 2 razy mieszamy obracając słoik do góry nogami. Gotową nalewkę odsączamy z płatków i dodajemy do niej odrobinę soku z cytryny dla uzyskania ładniejszego koloru. Wyjściowo nalewka ma kolor ciemniejszy, herbaciany, po dodaniu cytryny jest bardziej rubinowa.Rozlaną do butelek nalewkę odstawiamy na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!