Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj witam Was pysznym i aromatycznym trunkiem. Róże wciąż kwitną, więc nie traćcie czasu i zbierzcie ich
płatki. Jeśli nie uda się Wam zebrać od razu takiej ilości jakiej potrzeba, można je w międzyczasie przechowywać w lodówce.
Nalewka różana jest przepyszna! Aromat róż zamknięty w butelce, kusi nie tylko samym wyglądem, ale i aromatem i smakiem. Szczerze mówiąc trudno się powstrzymać przed jej spróbowaniem :-).
Składniki:1 l
płatków róży pachnącejok. 300 g
cukru1/2 litra
wódki (lub
spirytus i
woda w proporcji 1:1)1
laska waniliisok z cytrynyWykonanie:
Płatki róż oczyszczamy, odcinamy białe końcówki (
mówi się, że powodują gorycz, jednak ja jej nie odczułam w
nalewce, mimo nie obcięcia ich), wrzucamy je do dużego słoja. Dodajemy
cukier,
wanilię i zalewamy
wódką. Dokładnie mieszamy.
Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na 14 dni, codziennie ją 2
razy mieszamy obracając słoik do góry nogami. Gotową
nalewkę odsączamy z
płatków i dodajemy do niej odrobinę
soku z cytryny dla uzyskania ładniejszego koloru. Wyjściowo
nalewka ma kolor ciemniejszy, herbaciany, po dodaniu
cytryny jest bardziej rubinowa.Rozlaną do butelek
nalewkę odstawiamy na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce.
Smacznego!