ßßß Cookit - przepis na CIASTO Z WANILIOWĄ PIANKĄ I ŚLIWKAMI

CIASTO Z WANILIOWĄ PIANKĄ I ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

Śliwy, aż uginają się pod ciężarem owoców. Warto więc poświęcić chwilkę i przygotować to ciacho. Jest lekkie jak puch, bardzo kwaśne i proste do przygotowania. Idealne do porannej kawy.
Składniki:
ciasto
1/2 kg mąki pszennej
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
5 żółtek
masa budyniowa
5 białek
1/2 szklanki cukru
3 łyżki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru
1/3 szklanki oleju
ponadto
1 słoik powideł śliwkowych
1 kg śliwek
kruszonka
1/2 kostki miękkiego masła
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru pudru
Zarabiamy ciasto.
Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i żółtka. Zagniatamy energicznie gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je następnie i wykładamy nim spód formy do pieczenia (blaszkę można wcześniej wyłożyć pergaminem).
Ubijamy masę budyniową.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Wsypujemy budynie i wlewamy olej, cały czas masę miksując.
Śliwki myjemy i drylujemy.
Rozcieramy kruszonkę.
Masło, mąkę i cukier puder ugniatamy palcami do momentu połączenia się składników. Spód ciasta smarujemy powidłami. Wykładamy piankę, a na nią śliwki (skórką do dołu). Owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Wystudzone oprószamy obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/ciasto-z-waniliowa-pianka-i-sliwkami.html