ßßß Cookit - przepis na TARTA PIECZARKOWO-MIĘSNA

TARTA PIECZARKOWO-MIĘSNA

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kruche ciasto
75 dag mięsa wołowego
1 kg pieczarek
2 cebule
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki Kucharka
ponadto
1 jajko
sezam
olej do smażenia
Przygotowujemy kruchy spód (pomijamy jedynie cukier puder, a zamiast niego dodajemy 1/2 łyżeczki soli). Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 2 części (2/3 + 1/3). Mniejszy kawałek odkładamy ponownie do lodówki, a większy rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na bardzo cieniutki okrągły placek o średnicy nieco większej niż średnica formy na tartę. Przenosimy ciasto do formy, delikatnie je dopasowujemy, a wystające brzegi odcinamy. Przykrywamy foremkę papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub ryżem. Podpiekamy kruchy spód 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C. Następnie usuwamy obciążniki i papier, a ciasto smarujemy dokładnie rozkłóconym jajkiem (spód nie będzie tak szybko chłonął wilgoci). Ponownie go podpiekamy przez 5 minut.
Mięso wołowe mielimy (tarcza o bardzo drobnych oczkach). Jeśli korzystamy z mięsa surowego, to po zmieleniu podsmażamy je 10 minut na 3 łyżkach oleju wraz z posiekaną drobno cebulką. Następnie mięsko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja korzystałam z mięsa z rosołu, więc tylko je zmieliłam. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy posiekane drobno cebule. Podsmażamy je na złoty kolor. Wrzucamy pieczarki i smażymy je do czasu, aż całkowicie puszczą sok. Przestudzone mielimy (tarcza o bardzo drobnych oczkach). Łączymy mięso i pieczarki. Doprawiamy farsz solą, pieprzem i Kucharkiem do smaku. Nadzienie układamy na kruchym spodzie. Możemy posypać je dodatkowo startym, żółtym serem.
Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na bardzo cieniutki okrągły placek o średnicy równej średnicy formy na tartę. Wycinamy w cieście dziurki, tak by nadmiar soku z nadzienia mógł odparować. Ciasto wykładamy na wierzch placka. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i oprószamy sezamem. Pieczemy tartę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Najlepiej ją obserwować - jest gotowa wtedy, gdy wierzch ładnie się przypiecze i zarumieni.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/tarta-pieczarkowo-miesna.html