ßßß Cookit - przepis na JAJECZNICA Z CHRZANEM

JAJECZNICA Z CHRZANEM

nazwa

Wykonanie

Za tym wielkanocnym daniem tęsknimy cały rok. To taka nasza mała, rodzinna tradycja. Do kościoła idziemy zawsze skoro świt, żeby z burczącymi brzuchami zasiąść jak najwcześniej do świątecznego śniadania. Ta jajecznica jest w naszej rodzinie już od dość dawna. Wprowadziła ją moja babcia Zosia, która za czasów wojny pracowała u burmistrza Libiąża (Niemca) i tam nauczyła się je przyrządzać.
Składniki (na 5 sporych porcji):
15 dag szynki
15 dag boczku
1 duży korzeń chrzanu
10 jajek
1/3 kostki masła
Na patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Gdy tłuszczyk się wytopi dodajemy starty (na grubych oczkach tarki) chrzan, szynkę pokrojoną w kostkę oraz masło. Całość smażymy chwilę, aż wszystkie składniki się połączą i zezłocą. Dodajemy jajka. Mieszamy wszystko razem. Smażymy jajecznicę do czasu, aż całkowicie się zetnie.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/jajecznica-z-chrzanem.html