Wykonanie
Przygotowałam go z myślą o zbliżającej się Wielkanocy. To świetny, pachnący soczystymi
cytrusami dodatek do ciast,
ciastek i
ciasteczek. Można nim wzbogacać smak deserów,
galaretek,
dżemów,
napojów, dań
rybnych,
wieprzowiny oraz drobiu. Ekstrakt obłędnie pachnie już po tygodniu, warto przetrzymać go jednak przynajmniej miesiąc, by nabrał intensywniejszego aromatu.Składniki (butelka 200 ml):skórka z dwóch
cytryn (tzw. zest)50 ml przegotowanej
wody150 ml
wódkiCytryny myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą. Umieszczamy je w garnuszku, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w nim 5 minut.
Ostrym nożykiem obieramy
cytrusy. Staramy się robić to jak najcieniej, by oddzielić zest od albedo (inaczej ekstrakt będzie gorzkawy). Gotową skórkę ponownie zalewamy wrzątkiem i ponownie moczymy 5 minut. Wyławiamy ją, osuszamy ręcznikiem papierowym i siekamy w drobne słupki. Skórkę umieszczamy w butelce. Wlewamy chłodną
wodę i
wódkę. Buteleczkę szczelnie zamykamy. Wstrząsamy nią kilkakrotnie i odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na minimum tydzień (byle nie do lodówki). Jeśli wykorzystacie część ekstraktu, warto uzupełnić buteleczkę
alkoholem i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu.Ekstrakt ten można przechowywać w chłodnym miejscu nawet rok.