Wykonanie
Spotkałam się już z ciastami ozdobionymi taką metodą. Niestety większość mas dekoracyjnych zawierała sztuczne barwniki. Ja unikam ich jak
mogę, zwłaszcza gdy dam radę zrobić to co chcę z naturalnych składników. Do tego celu wykorzystałam dojrzały
owoc mango.Składniki:5 łyżek
serka mascarpone3 łyżki
śmietany 30%1 łyżka
cukru pudru1 dojrzały
owoc mangoponadtodrewniane szpatułki
Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Za pomocą blendera rozcieramy
owoc na jednolitą pulpę. Podgrzewamy ją na małym ogniu, aż zgęstnieje (sok musi odparować prawie całkowicie).W miseczce ucieramy ze sobą
cukier,
serek i
śmietanę.Mus
serowy i
owocowy rozdzielamy do
trzech miseczek.Do jednej dajemy sam mus (2 łyżki), do drugiej sam
serek mascarpone (3 łyżki), do trzeciej łyżkę
serka mascarpone i łyżkę
musu owocowego.Za pomocą drewnianej szpatułki nakładamy na brzegi ciasta czysty mus
serowy. Wyrównujemy brzegi. Drugą szpatułką nakładamy mus z
mango - tworzymy obwódkę przy spodzie ciasta. Rozcieramy ją. Z mieszaniny
serka i musu tworzymy dość grubą obwódkę w połowie wysokości ciasta. Rozcieramy masę delikatnie, by wszystkie warstwy na siebie pozachodziły.