ßßß Cookit - przepis na GOTOWANA KUKURYDZA

GOTOWANA KUKURYDZA

nazwa

Wykonanie

Kukurydzę można przygotowywać na wiele sposobów i serwować ją z najróżniejszymi dodatkami. Ja mam jeden sprawdzony przepis i chyba nigdy go nie zmienię. Ziarna są jędrne, a w smaku słone, maślane i słodkie zarazem. Tak przygotowane kolby są świetnym dodatkiem do obiadu i dań z grilla.
Składniki (4 porcje):
4 kolby kukurydzy
1 łyżka cukru
szczypta soli morskiej gruboziarnistej
2 łyżki masła
Kukurydzę obieramy z liści zewnętrznych, usuwamy wąsy i odcinamy twardy trzonek. Płuczemy kolby w zimnej wodzie. Do garnka z wodą (wody wlewamy tyle, żeby kawałki kukurydzy pływały swobodnie) dodajemy łyżkę cukru. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kolby. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy kukurydze 10-15 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy masłem i oprószamy solą morską.
Kolby można przebić na wylot patyczkami drewnianymi (wzdłuż twardego rdzenia) - ułatwi to obgryzanie.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/03/gotowana-kukurydza.html