Wykonanie
8 lutego 2014
Ten smalczyk robiła moja babcia. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie i smakuje każdemu- ma widać smak ponadczasowy.
SMALEC Z
JABŁKAMISkładniki:1/2 kg
boczku surowego1/2 kg
słoniny2
jabłka3
cebule5 ząbków
czosnku2 łyżki
majerankusólMięso kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku o grubym dnie i smażymy, dopóki tłuszcz całkowicie się nie wytopi, a skwarki zbrązowieją.
Cebule kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Dokładamy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy oraz
jabłka starte na grubych oczkach tarki. Smażymy
smalec 20 minut. Następnie rozlewamy go do pojemników, które szczelnie zamykamy. Studzimy go i schładzamy przez noc w lodówce.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.