Wykonanie
Nie jest to z pewnością danie dietetyczne ale skibki z
smalcem i
ogórem trudno sobie odmówić. Szczególnie gdy wszystko przygotujemy sami w domu. Palce lizać!
Składniki60 dag
słoniny wędzonej20dag
słoniny mięsnej/boczku2 średnie białe
cebuleśrednie kwaskowe
jabłkomajeraneksólSposób przygotowania
Słoninę drobno kroimy w mała kostkę lub mielimy w maszynce do
mięsa. Przekładamy do średniego garnka, najlepiej z grubym dnem, i wytapiamy na bardzo małym ogniu, często mieszając (szczególnie na początku). Gdy
słonina w większości się wytopi dokładamy pokrojoną w małą kostkę (lub zmieloną wg. uznania)
słoninę mięsną oraz przekrojone na 4 części
cebule oraz
jabłko (bez gniazda nasiennego). Kontynuujemy wytapianie mieszając co kilka minut. Gdy
jabłka i
cebule zaczną się rozpadać wyciągamy je. Dodajemy łyżkę
majeranku i nieco
soli. Przelewamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy.