ßßß Cookit - przepis na SMALEC Z JABŁKAMI

SMALEC Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

8 lutego 2014
Ten smalczyk robiła moja babcia. Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie i smakuje każdemu- ma widać smak ponadczasowy.
SMALEC Z JABŁKAMI
Składniki:
1/2 kg boczku surowego
1/2 kg słoniny
2 jabłka
3 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
sól
Mięso kroimy w kostkę. Umieszczamy je w garnku o grubym dnie i smażymy, dopóki tłuszcz całkowicie się nie wytopi, a skwarki zbrązowieją. Cebule kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz jabłka starte na grubych oczkach tarki. Smażymy smalec 20 minut. Następnie rozlewamy go do pojemników, które szczelnie zamykamy. Studzimy go i schładzamy przez noc w lodówce.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/smalec-z-jabkami.html