ßßß Cookit - przepis na PANNA COTTA Z MUSEM ARONIOWYM

PANNA COTTA Z MUSEM ARONIOWYM

nazwa

Wykonanie

Składniki (6 porcji):
500 g aronii
4 łyżki cukru pudru
400 ml mleka kokosowego
250 ml śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
80 g cukru
Aronie wkładamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier puder i wlewamy ok. 50 ml wody. Całość podgrzewamy. Gdy owoce zaczną pękać i puszczać sok ściągamy je z ognia. Miksujemy je blenderem. Następnie przecieramy owocowy mus przez sito o drobnych oczkach (usuniemy z galaretki wszystkie pestki). Odlewamy połowę jednolitego musu i odkładamy go do lodówki. Do pozostałego przecieru owocowego dodajemy żelatynę (2 łyżeczki żelatyny zalewamy 100 ml wrzątku). Rozlewamy galaretkę do kokilek. Odkładamy foremki do lodówki na godzinę.
2 łyżeczki żelatyny zalewamy 100 ml wrzącej wody. Odstawiamy ją do wystygnięcia.
Do rondelka wlewamy śmietanę kremówkę, mleko kokosowe i wsypujemy cukier. Podgrzewamy mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Ściągamy gęstniejącą masę z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszamy przez około minutę. Przelewamy masę (intensywnie kokosową) do kokilek- na stężałą galaretkę aroniową. Odkładamy kokilki na 4 godziny do lodówki.
Deser wykładamy na talerzyk (aby ułatwić wysunięcie deseru z foremek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody) i podajemy go z musem z aronii.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/08/panna-cotta-z-musem-aroniowym.html