Wykonanie
Składniki (6 porcji):500 g aronii4 łyżki
cukru pudru400 ml
mleka kokosowego250 ml
śmietanki kremówki4 łyżeczki
żelatyny80 g
cukruAronie wkładamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy
cukier puder i wlewamy ok. 50 ml
wody. Całość podgrzewamy. Gdy
owoce zaczną pękać i puszczać sok ściągamy je z ognia. Miksujemy je blenderem. Następnie przecieramy
owocowy mus przez sito o drobnych oczkach (usuniemy z
galaretki wszystkie pestki). Odlewamy połowę jednolitego musu i odkładamy go do lodówki. Do pozostałego przecieru
owocowego dodajemy
żelatynę (2 łyżeczki
żelatyny zalewamy 100 ml wrzątku). Rozlewamy
galaretkę do kokilek. Odkładamy foremki do lodówki na godzinę.2 łyżeczki
żelatyny zalewamy 100 ml wrzącej
wody. Odstawiamy ją do wystygnięcia.Do rondelka wlewamy
śmietanę kremówkę,
mleko kokosowe i wsypujemy
cukier. Podgrzewamy mieszaninę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż
cukier się rozpuści. Ściągamy gęstniejącą masę z ognia. Dodajemy rozpuszczoną
żelatynę i energicznie mieszamy przez około minutę. Przelewamy masę (intensywnie
kokosową) do kokilek- na stężałą
galaretkę aroniową. Odkładamy kokilki na 4 godziny do lodówki.Deser wykładamy na talerzyk (aby ułatwić wysunięcie deseru z foremek, można je włożyć na sekundę do gorącej
wody) i podajemy go z musem z aronii.