Wykonanie
Składniki (6 porcji):1
kapusta biała2
cebule500 g
makaronu łazanki400 g
boczkuoliwa z oliwekpieprz,
sól do smaku
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Zlewamy
wodę po około 5 minutach. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy. Podsmażamy na niej na złoty kolor 2 drobno pokrojone
cebulki. Dodajemy
kapustę. Dusimy całość 30 minut pod przykryciem.Gotujemy
makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i hartujemy zimną
wodą.
Boczek kroimy w kosteczkę. Smażymy go na łyżce
oliwy (jeżeli jest bardzo tłusty, to tylko wrzucamy go na rozgrzaną, suchą patelnię). Łączymy wszystkie składniki w dużym naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy je do smaku
solą i
pieprzem. Zapiekamy wszystko razem w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 15 minut, żeby smaki się połączyły.