Wykonanie
7 lipca 2013
KOMPOT
MIĘTOWO-
CYTRYNOWY(Przepis mamy Łukasza)Składniki:15 gałązek świeżej
mięty1
cytryna1
limonka1/2 szklanki
cukru3 litry
wodyWodę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy gałązki
mięty i gotujemy je 10-15 minut. Dosypujemy
cukier.
Cytrusy myjemy i zalewamy wrzątkiem, żeby zmyć z nich całą chemię. Kroimy je na połówki. Wyciskamy sok wprost do garnka. Skórkę z
cytrusów (tą, która pozostała po wyciskaniu) wrzucamy również do kompotu. Gotujemy całość kolejne 10-15 minut, po czym wyławiamy połówki
cytryny i
limonki.
Miętę zostawiamy w garnku- kompot będzie bardziej aromatyczny. Odstawiamy go do następnego dnia. Podajemy z dużą ilością
lodu.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.