ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWA TARTA Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ

CZEKOLADOWA TARTA Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto
200 g mąki pszennej
1 czekolada gorzka
125 g masła
1 żółtko
1 łyżka kefiru
szczypta soli
50 g cukru pudru
galaretka porzeczkowa
300 g porzeczek
2 galaretki czerwone
400 ml wrzącej wody
masa
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 czekolada biała
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko (czekoladę dodajemy na końcu). Po wyrobieniu owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie formę do tarty wylepiamy ciastem. Pieczemy spód 20 minut w 180*C. Po upieczeniu ciasto studzimy.
2 galaretki truskawkowe (lub inne czerwone) rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Gdy galaretki wystygną i nieco stężeją mieszamy je z (umytymi i pozbawionymi szypułek) porzeczkami. Całość wylewamy na czekoladowy spód tarty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Serek mascarpone ubijamy na puch z łyżką cukru pudru. Masę dzielimy na 2 części. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i (stopniowo dodając) miksujemy razem z połową serka mascarpone. Wylewamy masę na wierzch tarty i rozprowadzamy ją równomiernie. Z kremu bez czekolady tworzymy zawijasy na brzegach ciasta.
Smacznego!
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/07/czekoladowa-tarta-z-galaretka.html