ßßß
Cookit - przepis na CZEKOLADOWA TARTA Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
CZEKOLADOWA TARTA Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ
Składniki
Mąka pszenna
Czekolada gorzka
Masło
Żółtko
Kefir
Sól
Cukier puder
Galaretka porzeczkowa
Porzeczki
Galaretka czerwona
Woda
Ser mascarpone
Czekolada
Wykonanie
Składniki:ciasto200 g
mąki pszennej
1
czekolada gorzka
125 g
masła
1
żółtko
1 łyżka
kefiru
szczypta
soli
50 g
cukru pudru
galaretka porzeczkowa
300 g
porzeczek
2
galaretki czerwone
400 ml wrzącej
wody
masa250 g
serka mascarpone
1 łyżka
cukru pudru
1
czekolada biała
Czekoladę gorzką
rozpuszczamy w kąpieli
wodnej
. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy szybko (
czekoladę
dodajemy na końcu). Po wyrobieniu owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie formę do tarty wylepiamy
ciastem
. Pieczemy spód 20 minut w 180*C. Po upieczeniu ciasto studzimy.2
galaretki truskawkowe
(lub inne czerwone) rozpuszczamy w 400 ml wrzącej
wody
. Gdy
galaretki
wystygną i nieco stężeją mieszamy je z (umytymi i pozbawionymi szypułek)
porzeczkami
. Całość wylewamy na
czekoladowy
spód tarty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Serek
mascarpone
ubijamy na puch z łyżką
cukru pudru
. Masę dzielimy na 2 części.
Czekoladę białą
rozpuszczamy w kąpieli
wodnej
, studzimy i (stopniowo dodając) miksujemy razem z połową
serka mascarpone
. Wylewamy masę na wierzch tarty i rozprowadzamy ją równomiernie. Z kremu bez
czekolady
tworzymy zawijasy na brzegach ciasta.Smacznego!
Źródło:
http://www.limonkowy.com/2013/07/czekoladowa-tarta-z-galaretka.html
Przepisy powiązane
TARTA Z CZERWONĄ PORZECZKĄ
Mazurek malinowo – czekoladowy
Mazurek z białą czekoladą i adwokatem
Mazurek fistaszkowy z mleczną czekoladą
Tarta z kremem czekoladowym i jeżynami
Składniki powiązane (0)