ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowo-batatowa ze smażoną kukurydzą

Zupa dyniowo-batatowa ze smażoną kukurydzą

nazwa

Wykonanie

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa - łączy ze sobą w harmonijną całość dynię, bataty i kukurydzę. Intensywnie kolorowa królowa jesiennych stołów. Zapraszam!
Składniki:
jedna ok. 2,5 kg dynia
jeden duży batat
2 ząbki czosnku
1 cebula
łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
skórka z połowy cytryny
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
łyżeczka świeżo startego imbiru
ziarna z 2 ugotowanych kolb kukurydzy
olej rzepakowy
ok. 6 szklanek domowego wywaru warzywnego
300 g serka kremowego - idealny będzie bazyliowy + łyżka jogurtu naturalnego
Dynię ze skórą kroimy na ćwiartki, pozbawiamy pestek i układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Batata obieramy i kroimy w dużą kostkę, układamy obok dyni. Cebulę przekrawamy na pół i układamy na blasze. Warzywa skrapiamy olejem, delikatnie solimy i pieprzymy. Pieczemy do miękkości w temp. 180 stopni - ok. 45 minut.
Z upieczonej dyni wydrążamy miąższ, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy pozostałe pieczone warzywa. Zalewamy wywarem warzywnym i zagotowujemy. Całość dokładnie blendujemy. Następnie 150 g serka rozrabiamy z odrobiną zupy- hartujemy serek i dodajemy go do zupy. Ponownie krótko blendujemy. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, trawą cytrynową, sokiem i skórką z cytryny, imbirem, pieprzem i solą.
Ugotowane ziarna kukurydzy podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Solimy i pieprzymy.
Pozostały serek lekko ucieramy z łyżką kwaśnego jogurtu.
Zupę podajemy z kleksem serka i podsmażonymi ziarnami kukurydzy. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/zupa-dyniowo-batatowa-ze-smazona.html