Wykonanie
Kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze
dynie, są one częstym gościem na moim
stole.Najbardziej lubię
dynie Hokkaido i
dynie masłowe . Najprościej przyrządzone-
sól, odrobina
oleju, wysoka temperatura i gotowe. Czasem mam jednak ochotę na coś bardziej skomplikowanego. Wtedy przyrządzam ciasto z dyni, muffinki, zupę czy
sałatkę.Dziś zaproponuję Wam coś, co idealnie sprawdzi się na kanapki, czy też jako smarowidło do świeżych warzyw. Prozdrowotna pasta to świetny pomysł na zdrowe śniadanie dla dzieciaków i dorosłych.
Dynia jest niskokaloryczna, pomaga utrzymać włosy, skórę i paznokcie w dobrej formie, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia odporność, dba o wzrok.
Mleko i
przetwory mleczne- w tm wypadku
twaróg- to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dzięki dużej ilości wapnia i witamin są niezastąpionymi sojusznikami ich zdrowia i dobrego samopoczucia. Jeśli Wasze dzieci kręcą nosem na kwaśny
twaróg, w tej formie doskonale go przemycicie. Polecam półtłusty, gdyż odrobina tłuszczu jest niezbędna w diecie każdego, nawet osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Zblendowany z
dynią i pozostałymi dodatkami nabierze głębi smaku i pięknego koloru, który od rana ożywi nasze pociechy. Pastę możemy podać z ulubionym
pieczywem. Ale dla prawdziwych niejadków polecam podać z chrupiącymi trójkątami z tortilli. Jedzenie zniknie z talerza w mgnieniu oka.
mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnegoSkładniki:· kilka kawałków dyni Hokkaido· 2 garście obranych
pistacji· 250 g półtłustego
twarogu· odrobina
mleka· ząbek
czosnku·
sól·
pieprz· łyżka
octu jabłkowego· szczypta
gałki muszkatołowej·
olej rzepakowy· placki tortilli- polecam z
otrębami i
siemieniem lnianym- do podania ulubione warzywa-
pomidory,
rzodkiewki,
ogórki,
sałatyDynię razem ze skórą porcjujemy w nieduże łódeczki, układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy
olejem, solimy i pieczemy do miękkości w temp. 190- 200 stopni ok. 30 minut- do miękkości.
Pistacje blendujemy razem z
czosnkiem. Dodajemy
twaróg,
dynię i ponownie blendujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
octem i gałką. Możemy pod koniec blendowania dodać odrobinę
mleka- nim będziemy kontrolować gęstość pasty.Placki tortilli dzielimy na trójkąty (z jednego placka 8 trójkątów). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy
olejem, solimy. Zapiekamy ok. 5-7 minut temp. 200 stopni- aż uzyskamy chrupiące trójkąty. Podajemy z pastą z dyni i ulubionymi warrzywami. Smacznego!