ßßß Cookit - przepis na Pasta dyniowo-twarogowa z chupiącymi trójkątami

Pasta dyniowo-twarogowa z chupiącymi trójkątami

nazwa

Wykonanie

Kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze dynie, są one częstym gościem na moim stole.Najbardziej lubię dynie Hokkaido i dynie masłowe . Najprościej przyrządzone- sól, odrobina oleju, wysoka temperatura i gotowe. Czasem mam jednak ochotę na coś bardziej skomplikowanego. Wtedy przyrządzam ciasto z dyni, muffinki, zupę czy sałatkę.
Dziś zaproponuję Wam coś, co idealnie sprawdzi się na kanapki, czy też jako smarowidło do świeżych warzyw. Prozdrowotna pasta to świetny pomysł na zdrowe śniadanie dla dzieciaków i dorosłych. Dynia jest niskokaloryczna, pomaga utrzymać włosy, skórę i paznokcie w dobrej formie, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia odporność, dba o wzrok. Mleko i przetwory mleczne- w tm wypadku twaróg- to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ dzięki dużej ilości wapnia i witamin są niezastąpionymi sojusznikami ich zdrowia i dobrego samopoczucia. Jeśli Wasze dzieci kręcą nosem na kwaśny twaróg, w tej formie doskonale go przemycicie. Polecam półtłusty, gdyż odrobina tłuszczu jest niezbędna w diecie każdego, nawet osób chcących zgubić zbędne kilogramy. Zblendowany z dynią i pozostałymi dodatkami nabierze głębi smaku i pięknego koloru, który od rana ożywi nasze pociechy. Pastę możemy podać z ulubionym pieczywem. Ale dla prawdziwych niejadków polecam podać z chrupiącymi trójkątami z tortilli. Jedzenie zniknie z talerza w mgnieniu oka.
mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego
Składniki:
· kilka kawałków dyni Hokkaido
· 2 garście obranych pistacji
· 250 g półtłustego twarogu
· odrobina mleka
· ząbek czosnku
· sól
· pieprz
· łyżka octu jabłkowego
· szczypta gałki muszkatołowej
· olej rzepakowy
· placki tortilli- polecam z otrębami i siemieniem lnianym
- do podania ulubione warzywa- pomidory, rzodkiewki, ogórki, sałaty
Dynię razem ze skórą porcjujemy w nieduże łódeczki, układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem, solimy i pieczemy do miękkości w temp. 190- 200 stopni ok. 30 minut- do miękkości. Pistacje blendujemy razem z czosnkiem. Dodajemy twaróg, dynię i ponownie blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i gałką. Możemy pod koniec blendowania dodać odrobinę mleka- nim będziemy kontrolować gęstość pasty.
Placki tortilli dzielimy na trójkąty (z jednego placka 8 trójkątów). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka delikatnie smarujemy olejem, solimy. Zapiekamy ok. 5-7 minut temp. 200 stopni- aż uzyskamy chrupiące trójkąty. Podajemy z pastą z dyni i ulubionymi warrzywami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/pasta-dyniowo-twarogowa-z-chupiacymi.html