Kiedy nie mamcie zbyt dużo czasu, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, pożywnego i zdrowego, ten deser sprawdzi się idealnie. Jego bazą są błyskawiczne płatkiryżowe oraz jeżyny- poza sezonem możemy użyć mrożonych owoców lub zastąpić jeżyny np. malinami, truskawkami czy wiśniami. Robi się go błyskawicznie, pięknie się prezentuje i już samym wyglądem zachęca do jedzenia. Takie pucharki to również dobry pomysł na ekspresowe śniadanie. Polecam!Składniki (2 porcje):· 2 szklanki płatkówryżowych błyskawicznych· 2 szklanki mleka· 2-3 łyżki cukru waniliowego· łyżka kakao· 4 łyżki masy kajmakowej· ok. 300 -400 g jeżyn lub innych owocówjagodowych· cukier do smaku· szczypta soliMleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy płatkiryżowe i gotujemy ok. 2 minut na niedużym płomieniu cały czas mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli- dokładnie mieszamy. Płatkiryżowe dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki masy kajmakowej.Jeżyny zagotowujemy. Kiedy puszczą sok dosładzamy do smaku cukrem.Do 2 pucharków wykładamy warstwę kakaowąpłatkówryżowych, następnie warstwę kajmakową. Następnie dużą porcję jeżyn. Kolejno- warstwę kajmakową- warstwę kakaową- po łyżeczce masy kajmakowej- na sam koniec dużą porcję jeżyn. Smacznego!