ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowo-deserowy pucharek z jeżynami w 5 minut

Śniadaniowo-deserowy pucharek z jeżynami w 5 minut

nazwa

Wykonanie

Kiedy nie mamcie zbyt dużo czasu, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, pożywnego i zdrowego, ten deser sprawdzi się idealnie. Jego bazą są błyskawiczne płatki ryżowe oraz jeżyny- poza sezonem możemy użyć mrożonych owoców lub zastąpić jeżyny np. malinami, truskawkami czy wiśniami. Robi się go błyskawicznie, pięknie się prezentuje i już samym wyglądem zachęca do jedzenia. Takie pucharki to również dobry pomysł na ekspresowe śniadanie. Polecam!
Składniki (2 porcje):
· 2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych
· 2 szklanki mleka
· 2-3 łyżki cukru waniliowego
· łyżka kakao
· 4 łyżki masy kajmakowej
· ok. 300 -400 g jeżyn lub innych owoców jagodowych
· cukier do smaku
· szczypta soli
Mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy ok. 2 minut na niedużym płomieniu cały czas mieszając. Dodajemy cukier waniliowy i szczyptę soli- dokładnie mieszamy. Płatki ryżowe dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki masy kajmakowej.
Jeżyny zagotowujemy. Kiedy puszczą sok dosładzamy do smaku cukrem.
Do 2 pucharków wykładamy warstwę kakaową płatków ryżowych, następnie warstwę kajmakową. Następnie dużą porcję jeżyn. Kolejno- warstwę kajmakową- warstwę kakaową- po łyżeczce masy kajmakowej- na sam koniec dużą porcję jeżyn. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/sniadaniowo-deserowy-pucharek-z.html