Wykonanie
Zapraszam na pyszny, zdrowy i co ważne błyskawiczny deser. Kokosanki bez pieczenia sprawdzą się idealnie na upalne dni. Schłodzone smakują wybornie i z czystym sumieniem możemy zaserwować je najmłodszym. Zdrowe słodkości przygotowane są bowiem na
ksylitolu- cukrze brzozowym i
mleku roślinnym (co jest istotne dla osób uczulonych na
nabiał). Polecam!Składniki:· 1/2 szklanki
mleka ryżowego· 1/2 szklanki
cukru brzozowego· 200 g wiórek
kokosowych· łyżka esencji waniliowej· 8 łyżek
mleka kokosowego· łyżka
kakao· czubata łyżka
masła orzechowegoMleko zagotowujemy z
cukrem brzozowym. Chwilę gotujemy, aż płyn zbrązowieje- skarmelizuje się. Dosypujemy
kokos. Dokładnie mieszamy i podlewamy
mleczkiem kokosowym. Na sam koniec dodajemy ekstrakt
waniliowy. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy
masło orzechowe, do drugiej
kakao. Dokładnie mieszamy. Z obu mas formujemy małe kulki - nieco mniejsze od
orzecha włoskiego i układamy je w małych papilotkach. Podajemy lekko schłodzone. Smacznego!