Wykonanie
Od jakiegoś czasu dużą popularnością "na
mieście" cieszą się "pijalnie" bubble tea(
napój popularny w krajach azjatyckich i USA).Nie omieszkałam sprawdzić i przekonać się na własnej skórze, że ....nic tam po nas. Koktajle na bazie
mleka w proszku (grrrr!),
herbat i
syropów lepiących się od
cukru (ueee...).I gdyby nie tapioka, żadnego pożytku, prócz uszczerbku na zdrowiu, ;) z tego doświadczenia by nie było.Otóż tapioka.Hypoalergiczna, bezglutenowa, w atrakcyjnej (szczególnie dla dzieci) formie. Te drobne perełki to mączka skrobiowa z bulw
manioku. Jest lekkostrawna. Zawiera odrobinę
białka i węglowodany.Za to wcale a to wcale nie posiada ... smaku.;)Nie szkodzi.W końcu używa jej się do zagęszczania "słodkości": budyniów,
sosów, legumin.Czyż nie wygląda frapująco?
Składniki:tapioka (1/2 szklanki) - namoczona w 1,1/2 szklanki
wody - najlepiej na noc.
mleko kokosowe lub
mleko ryżowe - około 1,1/2 szklankikarob lub
kakao - 1-2 płaskie łyżki (do smaku)
kardamon (3 gniazdka nasienne)
ksylitol lub
syrop (np. klonowy, do smaku)
owoce świeże lub z kompotu (+ sok,
syrop owocowy bez
cukru)
Wykonanie:Tapiokę namocz, najlepiej na noc, w trzy
razy większej ilości
wody.Następnie, zanim odcedzisz, przemieszaj dokładnie perełki i zlej
wodę. Zagotuj mleczko z
kardamonem (utrzyj w moździerzu gniazdka
kardamonu, wyjmij z osłonek ziarenka, zaś osłonki wyrzuć, dodaj słodzik do smaku jeśli uznasz za stosowne. Po zagotowaniu wrzuć odcedzoną z
wody tapiokę i mieszaj nieustannie (10 sekund nieuwagi powoduje katastrofę!!I garnuszek do wyrzucenia! ;)).Kiedy kuleczki staną się szkliste a płyn zgęstnieje, połowę masy przełóż do drugiego garnuszka i dodaj doń karob lub
kakao. Wlewaj delikatnie gęstniejącą masę do pucharków. Dodaj ozdoby z
owoców i
mięty oraz
syrop.Smacznego!
Ciao!:)