Wykonanie
Pyszne
lody na bazie pożywnych i zdrowych
bananów i
mleczka kokosowego- bez
cukru,
jajek i
mleka.
Mleczko kokosowe (nazywane złotym środkiem leczniczym) posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu.
Banany są źródłem kwasu foliowego, potasu, witaminy C. Aby witaminy zawarte w składnikach
lodów zostały przyswojone przez nasz organizm, do
lodów dodaję odrobinę
oleju rzepakowego. Jest on ponadto naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy wprowadzić go na stałe do naszej diety. Zapewne wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i jednocześnie urozmaici nasz jadłospis.Takie
lody zapewne z przyjemnością spałaszuje każdy dzieciak ;) i nie tylko!
Lody bananowo-
kokosowe z dodatkiem
oleju rzepakowegoSkładniki:· 5 dojrzałych dużych
bananów· 3 łyżki
oleju rzepakowego· 1 puszka
mleczka kokosowego (400 g)· 2-3 łyżki fruktozy· łyżka
mleka w proszkuDodajemy
mleko w proszku oraz fruktozę do smaku. Całość jeszcze raz dokładnie miksujemy.Przekładamy do maszynki do robienia
lodów na godzinny program, następnie schładzamy jeszcze w zamrażalniku.
Lody przed podaniem wyjmujemy na ok. 30 minut do lodówki. Smacznego!