Wykonanie
W upalne dni chętnie sięgamy po coś lekkiego do zjedzenia. Bogactwo świeżych
warzyw i owoców znacznie nam to zadanie ułatwia. Dziś proponuję pyszne
młode ziemniaczki, które same w sobie stanowią bombę
smakową, ale w połączeniu ze skarmelizowanym
szczypiorkiem stają się jeszcze bardziej apetyczne. Do tego zimne
zsiadłe mleko oraz aromatyczny sos na bazie
ziół z przydomowego ogródka i lekki obiad gotowy. Zarówno do pieczenia
ziemniaków, jak i przygotowania sosu użyłam
oleju rzepakowego. Zwany również
oliwą północy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, których ludzki organizm sam nie wytwarza, i dlatego musimy dostarczać je sięgając chociażby właśnie po ten
olej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie – spowalniają starzenie, podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Warto więc wprowadzić do swojej diety
olej rzepakowy jako zamiennik innych tłuszczy.Składniki:· 1 kg
młodych ziemniaków· 2 pęczki
szczypiorku· 3-4 łyżki
oleju rzepakowego·
sól gruboziarnista·
zsiadłe mleko do podaniaNa sos
bazyliowo-
koperkowy na
oleju rzepakowy· duży pęczek
bazylii· duży pęczek
koperku· 6-7 łyżek
oleju rzepakowego·
sól·
pieprz· łyżka
octu balsamicznegoDobrze umyte
ziemniaki ze skórką przekładamy na blachę piekarnikową. . Mniejsze pozostawiamy w całości, większe możemy przekrawać na pół.
Ziemniaki skrapiamy
olejem, posypujemy drobno posiekanym
szczypiorkiem i gruboziarnistą
solą.Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy 40-45 minut w temp. 190 stopni. Ziemniaczki podajemy z
zsiadłym mlekiem i sosem
bazyliowo-
koperkowym.Sos- listki
bazylii i
koperek miksujemy z
octem balsamicznym,
solą i
pieprzem.Cały czas blendując dolewamy
olej -do uzyskania kremowego sosu. Smacznego!