Wykonanie
            W upalne dni chętnie sięgamy po coś lekkiego do zjedzenia. Bogactwo świeżych 
warzyw i owoców znacznie nam to zadanie ułatwia. Dziś proponuję pyszne 
młode ziemniaczki, które same w sobie stanowią bombę 
smakową, ale w połączeniu ze skarmelizowanym 
szczypiorkiem stają się jeszcze bardziej apetyczne. Do tego zimne 
zsiadłe mleko oraz aromatyczny sos na bazie 
ziół z przydomowego ogródka i lekki obiad gotowy. Zarówno do pieczenia 
ziemniaków, jak i przygotowania sosu użyłam 
oleju rzepakowego. Zwany również 
oliwą północy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, których ludzki organizm sam nie wytwarza, i dlatego musimy dostarczać je sięgając chociażby właśnie po ten 
olej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie – spowalniają starzenie, podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Warto więc wprowadzić do swojej diety 
olej rzepakowy jako zamiennik innych tłuszczy.Składniki:· 1 kg 
młodych ziemniaków· 2 pęczki 
szczypiorku· 3-4 łyżki 
oleju rzepakowego· 
sól gruboziarnista· 
zsiadłe mleko do podaniaNa sos 
bazyliowo-
koperkowy na 
oleju rzepakowy· duży pęczek 
bazylii· duży pęczek 
koperku· 6-7 łyżek 
oleju rzepakowego· 
sól· 
pieprz· łyżka 
octu balsamicznegoDobrze umyte 
ziemniaki ze skórką przekładamy na blachę piekarnikową. . Mniejsze pozostawiamy w całości, większe możemy przekrawać na pół. 
Ziemniaki skrapiamy 
olejem, posypujemy drobno posiekanym 
szczypiorkiem i gruboziarnistą 
solą.Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy 40-45 minut w temp. 190 stopni. Ziemniaczki podajemy z 
zsiadłym mlekiem i sosem 
bazyliowo-
koperkowym.Sos- listki 
bazylii i 
koperek miksujemy z 
octem balsamicznym, 
solą i 
pieprzem.Cały czas blendując dolewamy 
olej -do uzyskania kremowego sosu. Smacznego!