ßßß Cookit - przepis na Pieczone młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym na oleju rzepakowym

Pieczone młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym na oleju rzepakowym

nazwa

Wykonanie

W upalne dni chętnie sięgamy po coś lekkiego do zjedzenia. Bogactwo świeżych warzyw i owoców znacznie nam to zadanie ułatwia. Dziś proponuję pyszne młode ziemniaczki, które same w sobie stanowią bombę smakową, ale w połączeniu ze skarmelizowanym szczypiorkiem stają się jeszcze bardziej apetyczne. Do tego zimne zsiadłe mleko oraz aromatyczny sos na bazie ziół z przydomowego ogródka i lekki obiad gotowy. Zarówno do pieczenia ziemniaków, jak i przygotowania sosu użyłam oleju rzepakowego. Zwany również oliwą północy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, których ludzki organizm sam nie wytwarza, i dlatego musimy dostarczać je sięgając chociażby właśnie po ten olej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie – spowalniają starzenie, podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Warto więc wprowadzić do swojej diety olej rzepakowy jako zamiennik innych tłuszczy.
Składniki:
· 1 kg młodych ziemniaków
· 2 pęczki szczypiorku
· 3-4 łyżki oleju rzepakowego
· sól gruboziarnista
· zsiadłe mleko do podania
Na sos bazyliowo-koperkowy na oleju rzepakowy
· duży pęczek bazylii
· duży pęczek koperku
· 6-7 łyżek oleju rzepakowego
· sól
· pieprz
· łyżka octu balsamicznego
Dobrze umyte ziemniaki ze skórką przekładamy na blachę piekarnikową. . Mniejsze pozostawiamy w całości, większe możemy przekrawać na pół. Ziemniaki skrapiamy olejem, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i gruboziarnistą solą.
Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy 40-45 minut w temp. 190 stopni. Ziemniaczki podajemy z zsiadłym mlekiem i sosem bazyliowo-koperkowym.
Sos- listki bazylii i koperek miksujemy z octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Cały czas blendując dolewamy olej -do uzyskania kremowego sosu. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/pieczone-mode-ziemniaki-ze.html