ßßß Cookit - przepis na Babka na mące ziemniaczanej bez tłuszczu

Babka na mące ziemniaczanej bez tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Delikatna, puszysta babka na mące ziemniaczanej bez tłuszczu i proszku do pieczenia. W wersji na bogato stanowi idealną bazę do przełożenia konfiturą i polewą - chociażby chałwową z kokosem. Polecam!
Składniki:
30 dag mąki ziemniaczanej
15 jajek
30 dag cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Dodatkowo w wersji na bogato:
100 g chałwy waniliowej
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 garście wiórków kokosowych
marmolada lub ulubiona konfitura do przełożenia
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszysty krem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, porcjami dodajemy do żółtkowej masy delikatnie mieszając szpatułką. Całość przekładamy do dwóch dużych foremek na babki wysmarowanych masłem i wysypanych mąką lub do dwóch tortownic o średnicy 24-25 cm. Pieczemy ok. 45-50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wytrząsamy z foremek. Babki posypujemy cukrem pudrem. Jeśli wybieramy opcję z tortownicą to wystudzone placki przecinamy na pół. Przekładamy je ulubionym dżemem, składamy. Wierzch smarujemy polewą chałwową (chałwę ucieramy z jogurtem) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/babka-na-mace-ziemniaczanej-bez-tuszczu.html