ßßß Cookit - przepis na SERNICZEK KOKOSOWY

SERNICZEK KOKOSOWY

nazwa

Wykonanie

Nie uwierzycie, ale wczoraj znalazłam w moim zamrażalniku... truskawkę! Pamiętam, że w czerwcu specjalnie odłożyłam sobie, żeby móc odmrozić jesienią. I proszę, przetrwała - ostatnia, jedna, jedyna! Następne dopiero w czerwcu... ale miło było przypomnieć sobie ostatni raz w tym roku ich przecudowny smak, który świetnie zgrał się z aksamitnym, puszystym i mocno kokosowym sernikiem oraz pyszną miodelką (bądź co bądź, jednym z moich ulubionych kremów czekoladowych) :)
Potrójnie* kokosowy sernik z miodelką, truskawką i chipsami kokosowymi Tropicai
* z mąką kokosową, syropem z kwiatu kokosa i chipsami kokosowymi
/1 porcja/
350 g twarogu sernikowego
25 g mąki kokosowej
duże jajko
garść chipsów kokosowych
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu migdałowego
łyżeczka masła do natłuszczenia formy
łyżka syropu z kwiatu kokosa
miodelka do podania
truskawka do dekoracji
Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą.
Dodać mąkę kokosową, ekstrakt i syrop z kwiatu kokosa. Ponownie zmiksować.
Na koniec dodać część chipsów kokosowych i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.
Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową.
Posypać resztą chipsów kokosowych.
Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).
Jeść na ciepło lub zimno :)
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/10/697-kokosowy-sernik.html