Wykonanie
Kolejny dzień upałów. Nigdy nie sądziłam, że tak posmakują mi śniadania na zimno! Zwykle myślałam, że po prostu się nimi nie da najeść. Myliłam się.
Lodów wyszło tak dużo, że ledwo co udało mi się dobrnąć do dna szklanki. Wyszły gęste, mocno
bananowe, z kwaśną nutką. Cudowne! Nawet nie trzeba było dosładzać. Dojrzała
brzoskwinia i
banan zrobiły swoje. Do tego domowa, tradycyjna bułeczka angielska - hot cross bun, która od dziś jest moją ulubioną! :)Bułeczki robiłam z TEGO przepisu. Przepis na
lody znajdziecie pod zdjęciami.
Bananowo-
brzoskwiniowe lody z
borówkami i
białą porzeczką; hot cross bun z
rodzynkami*
* dodałam też trochę zielonych
rodzynek/przepis własny/Składniki:1 zamrożony średni
banan (ok. 150 g)1 zamrożona
brzoskwinia4 kostki
lodu200 g
kefiru naturalnego100 g
twarogu mielonego w kostceszczypta
kardamonu i
cynamonuPrzygotowanie:
Banana,
brzoskwinię i
kefir zmiksować w blenderze. Następnie dodać
twaróg,
przyprawy i
lód. Miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec przelać do szklanki i umieścić na minimum pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć, udekorować
owocami,
bazylią i podawać.Smacznego!Uzupełniłam przepisy na poniższe śniadania:1) Chłodnik na słodko2)
Kokosowy pudding z chia3) Donuty z
mozarellą