Wykonanie
Pamiętacie
ciasteczka robione tłuczkiem do
mięsa ? To fajny sposób żeby zrobić na kruchym cieście ciekawy wzorek więc tym razem też go wykorzystałam. Część
ciastek jest w paski a część w kratkę bo mój tłuczek ma dwie końcówki.Podane proporcje wystarcza na górę pachnących
ciastek i wierzcie mi, że nie warto piec mniej. Lepiej zrobić ich dużo a
potem podzielić i przechować zamknięte w puszkach czy pojemnikach do żywności. Tym sposobem zawsze w domu będzie jakaś awaryjna słodkość gdyby niespodziewanie wpadli znajomi na
kawę. Zamiast zwykłego
masła użyłam do
ciastek masła orzechowego z
orzeszków ziemnych.
Ciasteczka są więc mocno
orzechowe i smakują wybornie.
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas pieczeniaskładniki na ok. 90 sztuk:500 g
masła orzechowego Sante400 g
mąki pszennej - użyłam tortowej3
jajka M350 g
cukru - ja użyłam zwykłego, ale może być jasny trzcinowy1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaew. 2-3 łyżki zimnej
wodyJak zrobić
ciasteczka z
masłem orzechowym?Do miski przełożyłam
masło orzechowe. Dosypałam
cukier zwykły i
waniliowy, wbiłam
jajka. Zmiksowałam żeby składniki się połączyły. Dosypałam
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zaczęłam zagniatać ciasto. Kiedy wgniotłam
mąkę ciasto nadal było niezbyt spójne i kruszyło się, ale właśnie takie ma być. Czy da się zrobić
ciasteczka można łatwo sprawdzić. Wystarczy wziąć do ręku grudkę ciasta wielkości małego
orzecha włoskiego, chwilę ją ugniatać a następnie spłaszczyć dłonią - jeśli się nie rozsypie to ciasto jest dobre. Gdyby się rozpadało to do masy można dodać nieco zimnej
wody, ale naprawdę niedużo bo dosłownie 2-3 łyżki i ponownie zagnieść.Porcyjki ciasta nabierałam dłonią, gniotłam przez moment, formowałam najpierw kuleczkę a następnie spłaszczałam ją lekko
między rękami i układałam takie placuszki luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żeby nadać
ciasteczkom ostateczny kształt dociskałam każdy placuszek tłuczkiem do
mięsa - część stroną w paski a resztę stroną w kratkę. Żeby tłuczek nie przyklejał się do ciasta do kilka
ciastek oprószałam go lekko odrobiną
mąki. Wzorek na ciastkach można także uzyskać dociskając je po prostu widelcem. Przy dociskaniu brzegi pękają i można całe
ciastko dociąć foremką, ale jak widzicie nie jest to konieczne. Takie postrzępione mają swój urok.Blachy z
ciastkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 12-15 minut. Jeśli będziecie piec wstawiając po jednej blasze to piekarnik powinien być nagrzany do 180 st. C, grzanie góra/dół. Można też piec wstawiając od razu 2-3 blach, ale wtedy trzeba włączyć termoobieg a temperaturę ustawić na 160st. C. Trzeba też uważać żeby nie przypalić
ciastek, powinny się lekko zrumienić. Po upieczeniu blachy wyjmowałam i pozwalałam
ciastkom nieco przestygnąć na nich. To konieczne bo zaraz po pieczeniu
ciastka są miękkie i lepiej ich nie ruszać. Dopiero po chwili twardnieją i można przełożyć je na kratkę albo talerz.
Ciasteczka przechowuję w szczelnie zamykanych pojemnikach żeby pozostały kruche i chrupiące.