Wykonanie
Boczniak ostrygowaty Pleurotus ostreatus -
grzyb, który pewnie doskonale znacie, ale ze sklepu czyli w jego wersji hodowlanej. Ale warto poszukać ich w terenie bo takie mają więcej smaku. Przy odrobinie szczęścia napełnicie cały kosz już przy pierwszym stanowisku boczniaków! Dzikie boczniaki ostrygowate są ciemniejsze, intensywniej pachną, są też bardziej jędrne.Boczniaki to bardzo smaczne a nawet zdrowe
grzyby. Można je smażyć - sznycle z boczniaków są przepyszne! Można je też dusić. gotować a malutkie sztuki marynować. Nigdy ich nie suszyłam, ale pewnie na proszek
grzybowy też byłyby dobre.
Jak wyglądają boczniaki ostrygowate?Kapelusz pojedynczego boczniaka ostrygowatego może dorastać nawet do 25 cm średnicy. Są tacy, którzy twierdzą, że widzieli jeszcze większe. Młodziutkie kapelusiki są łukowate,
potem rozpościerają się płasko. Są wachlarzowate, łopatowate, muszlowate lub lejkowate. Boczniaki są koloru szarobrązowego, niebieskoczarnego, stalowoniebieskiego, brązowego a nawet z odcieniem fioletowym. Powierzchnia kapeluszy jest gładka i sucha. Brzeg początkowo podwinięty, później powyginany.Trzon . Boczniaki przyrastają do podłoża bardzo krótkim, ekscentrycznym, mięsistym i sprężystym trzonem, pokrytym
białym, pilśniowym a nawet włochatym nalotem. Czasem taki boczny trzon jest bardzo słabo widoczny i wydaje się jakby kapelusze przyrośnięte były brzegiem kapelusza.Blaszki gęste, szerokie, różnej długości. Zbiegające na trzon i przy nim poprzecznie połączone. Początkowo białawe, później siwe i fioletowawe.Miąższ u bardzo
młodych owocników miękki, później staje się sprężysty a na starość łykowaty. Trzon twardy, z
wiekiem nawet zdrewniały. Zapach
grzybowy, bardzo przyjemny, smak kwaskowaty.Gdzie rosną boczniaki ostrygowate?Boczniaki rosną od września do grudnia a
potem wiosną już od lutego i nawet do czerwca. Ich
grzybnia do zaowocowania potrzebuje przynajmniej kilku nocy z lekkimi przymrozkami. Pojawiają się w lasach, przy drogach, na żywych lub martwych pniach i pniakach drzew liściastych, szczególnie topoli, wierzb, buków i brzóz. Sporadycznie wyrastają na drewnie iglastym. Są saprofitami, ale mogą też pasożytować na żywicielu.Boczniaki wyrastają w kępkach, najczęściej ułożone dachówkowato przyrastając do pniaka tak jak
ostrygi przyrośnięte do skały. Mogą też obrastając pieniek tworzyć duże skupiska kształtem przypominające kwiat róży a całość takiego tworu waży wtedy wiele kilogramów.Czy boczniaki ostrygowate to
grzyby jadalne?Tak, boczniaki to bardzo smaczne
grzyby jadalne . Ten gatunek znajduje się na liście
grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w Polsce. Jest często uprawiany. Posiada właściwości lecznicze m.in. jest polecany cukrzykom bo ma zdolności stabilizowania poziomu
cukru we
krwi.Do jedzenia zbiera się owocniki raczej
młode i delikatne. Starsze mogą być łykowate i niesmaczne.źródło:E. Gerhardt „Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik” 2006P.Skoubla "Wielki atlas
grzybów", Elipsa, Poznań 2007B. Gumińska i W. Wojewoda "
Grzyby i ich oznaczanie" 1983W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych
grzybów podstawkowych Polski” IB PAN,
Kraków 2003