ßßß Cookit - przepis na Proste ciasto z masłem orzechowym i renklodami

Proste ciasto z masłem orzechowym i renklodami

nazwa

Wykonanie

Ogłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często.
Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta dużo czasu. Lubię przepisy, które nie zajmują dużo czasu a ciasto powstaje szybko. Tak jest właśnie w tym przypadku. Kilka zmiksowanych składników, foremka, piekarniki i po kilku, kilkunastu minutach smakowite ciasto już jest w piekarniku.
Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka . Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami. Te kwaskowe owoce idealnie nadają się do wypieków więc warto je wykorzystywać a połączenie ich smaku z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę.
O maśle orzechowym pisałam więcej przy przepisie na Lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym . Przeczytajcie koniecznie bo to ciekawe informacje.
czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki:
4 jajka
180 g cukru trzcinowego jasnego
2 szczypty soli
200 g masła orzechowego Sant e
200 g mąki pszennej t.500
6 g proszku do pieczenia
50 ml oleju roślinnego
ok. 300 g śliwek renkloda ulena, niedużych
Śliwki umyłam i dobrze osączyłam. Poprzekrawałam na połówki usuwając pestki.
Jajka wybiłam do miski. Wsypałam cukier i sól, ubijałam mikserem aż masa była bardzo puszysta, jasna i cukier zupełnie się rozpuścił. Dodałam masło orzechowe, wymieszałam dokładnie. Wlałam olej a następnie powoli dosypywałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączyły gęste ciasto przełożyłam do formy o wym. 11x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułożyłam połówki śliwek, brzuszkami do dołu, lekko wciskając je w ciasto. Foremkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Ciasto piekłam ok. 60 min. w temp. 180 st. C.
Ciasto było jeszcze smaczniejsze na drugi dzień kiedy spędziło noc zamknięte w szczelnym pojemniku.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/08/proste-ciasto-z-maslem-orzechowym-i-renklodami.html