Wykonanie
Ogłaszam, że już najwyższa
pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze
śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie
śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe
owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często.Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta dużo czasu. Lubię przepisy, które nie zajmują dużo czasu a ciasto powstaje szybko. Tak jest właśnie w tym przypadku. Kilka zmiksowanych składników, foremka, piekarniki i po kilku, kilkunastu minutach smakowite ciasto już jest w piekarniku.Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a
potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka . Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze
śliwkami. Te kwaskowe
owoce idealnie nadają się do wypieków więc warto je wykorzystywać a połączenie ich smaku z
masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę.O
maśle orzechowym pisałam więcej przy przepisie na
Lody bananowo-
kokosowe z
masłem orzechowym . Przeczytajcie koniecznie bo to ciekawe informacje.
czas przygotowania: ok. 45 minutskładniki:4
jajka180 g
cukru trzcinowego jasnego2 szczypty
soli200 g
masła orzechowego Sant e200 g
mąki pszennej t.5006 g
proszku do pieczenia50 ml
oleju roślinnegook. 300 g
śliwek renkloda ulena, niedużych
Śliwki umyłam i dobrze osączyłam. Poprzekrawałam na połówki usuwając pestki.
Jajka wybiłam do miski. Wsypałam
cukier i
sól, ubijałam mikserem aż masa była bardzo puszysta, jasna i
cukier zupełnie się rozpuścił. Dodałam
masło orzechowe, wymieszałam dokładnie. Wlałam
olej a następnie powoli dosypywałam
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączyły gęste ciasto przełożyłam do formy o wym. 11x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu ułożyłam połówki
śliwek, brzuszkami do dołu, lekko wciskając je w ciasto. Foremkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Ciasto piekłam ok. 60 min. w temp. 180 st. C.Ciasto było jeszcze smaczniejsze na drugi dzień kiedy spędziło noc zamknięte w szczelnym pojemniku.