Wykonanie
Nie jeden z Was zastanawiał się co zrobić z przejrzałymi, ciemnymi
bananami, których już nikt nie chce jeść. Ja ma na nie pyszny sposób, który i Wam się spodoba.Chlebek
bananowy z dodatkiem
gorzkiej czekolady. Mięciutki, wilgotny, z wyraźną nutą
bananową, przełamany smakiem
gorzkiej czekolady. Do tego bardzo pożywny i sycący. Można go zabrać na drugie śniadanie. Polecam nie będziecie żałowali.
Składniki:4 dojrzałe
banany2,5 szklanki
mąki pszennej4
jajka3/4 szklanki
oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia1/2 szklanki
cukru trzcinowego50g
gorzkiej czekolady 85%
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliDodatkowo:
olej kokosowy lub rzepakowy do wysmarowania formy
otręby pszenne do obsypaniaRozgrzewamy piekarnik do 180ºC.W jednym naczyniu przygotowujemy składniki suche, a w drugim mokre.
Jajka można ubić trzepaczką na pianę wtedy chlebek wyjdzie bardziej puszysty.Zawartość obu naczyń łączymy i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Banany obieramy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta razem z pokruszoną
czekoladą. Wszystko mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy (ja zrobiłam w foremce na keksa).Tak przygotowany chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.Smacznego...