Wykonanie
Szybko, szybko. Jeszcze jestem w proszku a niedługo muszę wyjść z domu. Nie ma czasu na smażenie
jajek czy nawet kanapki. Może coś zmiksować?Wieczorem upiekłam
buraki do innego dania, ale 1 czy 2 mniej nie zrobią większej różnicy. Zostało też trochę
soku ananasowego i garść
jeżyn. Wszystko trafiło do dzbanka i po dodaniu jeszcze kilku drobiazgów zamieniło się w pyszny, gęsty i pożywny koktajl . Co najlepsze mogłam go sobie wypić już w drodze na spotkanie. Tylko uwaga -
burak chociaż jest bardzo zdrowy to zostawia ciężkie do usunięcia plamy więc obierajcie go w rękawiczkach a później uważajcie żeby się nie zachlapać! Mimo takiej niedogodności w kubku czy szklance macie zdrowe i smakowite śniadanie.

czas przygotowania: 5 minut + czas pieczenia
burakówskładniki na 2 porcje:2 nieduże upieczone
buraki ćwikłowe300 ml świeżego
soku z ananasa b/cgarść
jeżynok. 125 ml bardzo zimnej
wodysok z 1/2-1
cytrynyew. 1-2 łyżeczka
miodu2 łyżki mielonego
siemienia lnianegokilka listków
mięty

sposób przygotowania:
buraki upiekłam dzień wcześniej piekąc większą ilość do innych potraw. Obrałam je - radzę założyć rękawiczki bo bardzo brudzą dłonie. Pokroiłam na mniejsze kawałki, wrzuciłam do wysokiego naczynia. Wlałam
sok ananasowy,
sok z cytryny,
wodę, dorzuciłam też
jeżyny i kilka listków
mięty. Dosypałam jeszcze mielony złoty len. Wszystko zmiksowałam na gładki, gęsty koktajl.
Sok ananasowy jest słodki bez dosładzania i dla mnie koktajl był dobry, ale jeśli ktoś potrzebuje to może dosłodzić go niewielką ilością
miodu.Koktajl był gęsty, bardzo pożywny i pyszny. Szklaneczka takiego
owocowo warzywnego
napoju zaspokoi poranny głód i zastąpi śniadanie. Można go też zabrać ze sobą i wypić na drugie śniadanie albo lunch. Pamiętajcie tylko o szczelnym naczyniu żeby się nie wylał bo plamy z
buraka bardzo ciężko usunąć.