Wykonanie
Bardzo mi się spodobały desery z tapioką . Wykorzystując granulat uzyskuje się po ugotowaniu miękkie, prawie przeźroczyste kuleczki zawieszone w gęstym
kisielu. To zdecydowanie deser dla miłośników mniej lub bardziej gęstego "gluta" a takimi na pewno jesteśmy.Tapiokę można ugotować na dowolnym
mleku albo soku osiągając za każdym razem inny wariant smakowy. Często robię sama
kisiel domowy na bazie dostępnych akurat
owoców bo to szybki i smaczny deser. Do zagęszczenia wtedy służy przeważnie
skrobia ziemniaczana, ale dzisiaj wersja właśnie z tapioką - słodka chociaż bez dodatku
cukru.Zobacz też przepis na
Kisiel pomarańczowy z
dynią i
waniliąKisiel z tapioki na
soku jabłkowym i z dodatkiem prażonego
jabłkaczas przygotowania: 15 minut + czas moczenia tapiokiskładniki na 2 porcje:50 g tapioki w formie granulatuok. 500 ml świeżo wyciśniętego soku ze słodkich
jabłekszczypta
soli1/3 łyżeczki
cynamonu mielonego1 duże, słodkie
jabłkosok z czerwonej
pomarańczysok z połowy
cytryny1/4 łyżeczki mielonego
imbiruJak przygotować leguminę z
jabłek i tapiokiTapiokę wsypałam do rondelka i zalałam
sokiem jabłkowym, odstawiłam na ok. 30 minut. Po tym czasie dodałam szczyptę
soli i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut aż kuleczki zmiękły, zrobiły się jakby przeźroczyste a całość zgęstniała. Doprawiłam
cynamonem, lekko ostudziłam i przełożyłam do pucharków.W międzyczasie umyłam i obrałam duże
jabłko. Usunęłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam na nieduże kawałki. Smażyłam je w drugim rondelku, na małym ogniu, dolewając od razu
soki z
cytrusów. Jeśli
jabłko będzie mało soczyste można dolać jeszcze 3-4 łyżki
wody i smażyć aż
owoce zmiękną a prawie odparuje. Pod koniec dodałam
imbir. Usmażone, miękkie
jabłka wyłożyłam na
kisiel z tapioki.Deser można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno - my wolimy jeszcze ciepły.Używając słodkich
owoców, zarówno do wyciśnięcia soku jak i uprażenia, nie musimy dodatkowo niczym słodzić deseru. Oczywiście można spożytkować bardziej kwaśne odmiany, ale wtedy radzę dosłodzić całość
miodem.