Wykonanie
Mięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne
wędliny, w których nie wiadomo co jest.
Karkówka jest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do
pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać jako
mięso na obiad.Ja wolę doprawić
mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej .
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania
mięsa + czas pieczenia i studzeniaskładniki:ok. 1,5 kg
karkówki wieprzowej bez kości3 łyżeczki
soli6-8 ząbków
czosnku3-4 łyżki
majeranku1 łyżka
pieprzu ziołowegoIdealnym dodatkiem do pieczonej
karkówki jest domowy, tarty
chrzan !
Jak zrobić pyszną i aromatyczną
karkówkę do chleba?
Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam. Odcięłam wystające części i obwiązałam sznurkiem kuchennym formując zgrabny blok
mięsa.
Czosnek obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Razem z
solą,
pieprzem i
majerankiem utarłam w moździerzu na pastę, którą dobrze natarłam całe
mięso. Zawinęłam je szczelnie w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 24 godziny. Można je w tym stanie przechować nawet 2-3 doby.Zamarynowane
mięso wyjęłam z folii. Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę
smalcu i obsmażyłam
karkówkę ze wszystkich stron żeby zamknąć
pory. Przełożyłam na brytfannę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 2 godziny, w
między czasie obracając 2-3
razy i polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia. Kroiłam dopiero po schłodzeniu.