ßßß Cookit - przepis na Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem

Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem

nazwa

Wykonanie

Mięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne wędliny, w których nie wiadomo co jest. Karkówka jest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać jako mięso na obiad.
Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej .
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i studzenia
składniki:
ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
3 łyżeczki soli
6-8 ząbków czosnku
3-4 łyżki majeranku
1 łyżka pieprzu ziołowego
Idealnym dodatkiem do pieczonej karkówki jest domowy, tarty chrzan !
Jak zrobić pyszną i aromatyczną karkówkę do chleba?
Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam. Odcięłam wystające części i obwiązałam sznurkiem kuchennym formując zgrabny blok mięsa.
Czosnek obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Razem z solą, pieprzem i majerankiem utarłam w moździerzu na pastę, którą dobrze natarłam całe mięso. Zawinęłam je szczelnie w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 24 godziny. Można je w tym stanie przechować nawet 2-3 doby.
Zamarynowane mięso wyjęłam z folii. Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę smalcu i obsmażyłam karkówkę ze wszystkich stron żeby zamknąć pory. Przełożyłam na brytfannę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 2 godziny, w między czasie obracając 2-3 razy i polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia. Kroiłam dopiero po schłodzeniu.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2015/03/karkowka-pieczona-z-czosnkiem-i.html