Wykonanie
Kilka dni temu pokazywałam Wam jak zrobić domową masę marcepanową . To bardzo proste, prawda ? Część masy wykorzystałam od razu podczas przygotowań marcinków a z części zrobiłam coś, co bardzo lubi Żarłoczek czyli marcepanowe
kartofelki. Takie małe słodkości, które można zjeść sobie w domu albo ładnie zapakować i podarować komuś w prezencie. Ich zrobienie jest tak banalnie proste, że aż trudno ten wpis nazwać przepisem.Zobacz przepis na
Trufelki kokosowo-
czekoladoweczas przygotowania : 10 minutskładniki :250 g marcepanu domowej roboty2 czubata łyżeczka kandyzowanej, domowej
skórki pomarańczowej4-5 łyżeczek
kakao naturalnegosposób przygotowania :
skórkę pomarańczową dobrze osączyłam z
syropu i bardzo drobno posiekałam, im drobniej tym lepiej. Masę marcepanową zagniotłam dodając skórkę. Urywałam po kawałku i formowałam kuleczki. Ich wielkość zależy od Was - można zrobić trochę mniejsze lub większe - najlepsze są nieduże, takie na raz do buzi. Kuleczki obtoczyłam w
kakao. I już ! Nic więcej nie trzeba robić bo
kartofelki są gotowe.Jeśli nie zjecie ich od razu to schowajcie je do szczelnego pojemnika żeby marcepan nie wysechł i nie popękał.