Wykonanie
To jeden z najsłynniejszych w świecie
brazyliskich przysmaków.
Trufle wykonano po raz pierwszy w r. 1940 na cześć brygadiera Eduardo Gomesa, który odgrywał znaczącą rolę w życiu politycznym
Brazylii w XX wieku. Kajmakowe kuleczki, zwieńczone
czekoladową posypką, są szybkim, prostym pomysłem na smakowity deser.
Składniki na ca 25 kuleczek:1 puszka skondensowanego
mleka słodzonego1 łyżka
masła + dodatkowo
masło do wysmarowania rąk3 łyżki
kakaoWiórki
czekoladowe lub
kokosowe lub np. mielone
orzechy - generalnie cokolowiek chcemy, w czym będziemy nasze
trufelki obtaczać.Wykonanie:Do rondelka z grubym dnem wlewamy
mleko, dodajemy
kakao i 1 łyżkę
masła. Podgrzewamy do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna. Potrwa to około kwadransa. Gdy tak się stanie, masę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia talerz lub płaską formę do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie natłuszczonymi dłońmi formujemy nieduże kuleczki, obtaczamy je w swojej ulubionej posypce i wstawiamy do lodówki, by dobrze stężały.Życzę Wam smacznego! :-)