Wykonanie
Tofu? Czy to w ogóle jest zjadliwe? Słychać różne opinie na temat tego
sojowego twarożku. Ja postanowiłam zrobić z niego coś słodkiego i na dodatek bez pieczenia. Wyszło zaskakująco pysznie :)/forma do tarty o średnicy 22cm/spód:200 g
herbatników100 g
masła1 łyżka
mioduew. 2-3 łyżki gorącej
wodynadzienie:200 ml
mleka skondensowanego słodzonego80 g wiórek
kokosowychwierzch:150 g
czekolady mlecznej (może być z
orzechami)200 g
tofu naturalnego (w kostce)2-3 łyżki
kakao niesłodzonegodo posypania -
kakao niesłodzone
Herbatniki pokruszyć (lub zmielić) na pył.
Masło roztopić z
miodem. Dodać do
ciastek, wymieszać. Powstałe ciasto powinno się lekko lepić, jeśli tam nie jest dodajemy 2-3 łyżki
wody. Masą wylepiamy formę do tarty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników tarty.
Mleko zagotowujemy z wiórkami. Zostawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej, wtedy wykładamy na
ciasteczkowy spód. Wkładamy całość do lodówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Tofu blendujemy do gładkości wraz z rozpuszczoną, przestudzoną do temp. pokojowej,
czekoladą. Dodajemy
kakao i dalej blendujemy. Próbujemy i ewentualnie dodajemy do smaku
kakao (smak zależy od
kakao, którego używamy. Masa powinna być lekko słodka i czekoladowa w smaku). Wykładamy masę na masę
kokosową. Wierzch posypujemy
kakao przez sitko. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc lub chociaż 2-3 godziny.