Wykonanie
Nieczęsto przygotowuję gęsinę, ale czasami gości na naszym
stole. Listopad to czas to
mięso jest najsmaczniejsze więc postanowiłam podzielić się z
Wami przepisami na kilka dań z gęsiny jakie miałam przyjemność popełnić. Kiedyś podawano ją podczas rodzinnych, świątecznych obiadów - dzisiaj jest trochę zapomniana a szkoda ...
Warto chociaż od czasu do czasu sięgnąć po ten rodzaj drobiu. Gęsina to bardzo smaczne, chude
mięso. Tłuszcz zawarty z skórze łatwo się wytapia i jest jednym z najzdrowszych tłuszczy. Można upiec
tuszkę ptaka w całości, ale to danie dla przynajmniej kilku osób więc ja wolę podzielić ją na elementy i wykorzystać oddzielnie. Bardzo smaczne są też
podroby z gęsi. Dobrze wiedzieć, że gęsina nie lubi być odgrzewana -
mięso robi się niestety łykowate.
Gęsie pipki - szyjki faszerowane
mięsem i pęczakiem
Gęsia pierś na
makaronie, z
pomidorami i czosnaczkiem
Gęsie uda pieczone z
jabłkami, warzywami i cydrem
Uda gęsie pieczone z
kaszą,
kapustą kiszoną i smardzami
Czulent na gęsinie
Czernina na gęsinie
Rosół na gęsinie, z korzenną nutą i pierożkami
Pierożki z gęsiną
Gęsia
wątróbka z leśnymi
grzybami i
dyniąGęsia
wątróbka z
owocami na sałacie
Gęsi
smalec, dobrze doprawiony
Fałszywe gęsie pipkinie jest tego dużo, ale mam nadzieję, że ciąg dalszy nastąpi