Wykonanie
DYNIA, dziś w roli głównej. Cóż nasze ciało i zdrowie jej zawdzięcza?To nosiciel witaminy A ( tej, która
między innymi utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci) - 100g dyni, zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania tej witaminy (podobnież im bardziej pomarańczowa, tym większy zasób). Znajdziemy w niej także sporo potasu, miedzi i żelaza oraz cynk, magnez, fosfor i wapń. Nie dość, że jest lekko strawna, zdrowa, to przyczynia się do odkwaszania organizmu. Osoby redukujące wagę, nie bójcie się wcinać dyni - 100g dyni to około 28 kcl.lekkie LECZO Z
DYNIĄśrednieczas: ok 30-40 min
Warzywa kroimy i zalewamy
wodą (tak, aby zakrywała je mniej więcej w 2\3). Dorzucamy
ziele angielskie i
liść laurowy i gotujemy do miękkości - ok 25 minut. Dodajemy
przecier pomidorowy ( najlepiej domowy, może być także koncentrat, pokrojone świeże
pomidory lub te z puszki). Przyprawiamy
solą,
pieprzem i swoimi ulubieńcami ( u mnie: patrz w "składniki"), dodajemy łyżkę
octu (można pominąć) oraz łyżkę
oleju rzepakowego. Gotujemy jeszcze ok 5 -10 minut.Leczo możemy jeść z
kaszami,
makaronami,
pieczywem, samodzielnie czy jako sos dodatek do obiadu.Smacznego! :-)