ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej, łagodna

Surówka z kapusty pekińskiej, łagodna

nazwa

Wykonanie

Surówka z kapusty pekińskiej jest szybka i bardzo prosta do zrobienia.
Przyznam, że robię ją wtedy kiedy nie mam czasu na wydziwianie. Jest łagodna w smaku, słodkawa, pasuje właściwie do wszystkiego. Dobrze w jej towarzystwie smakuje mięso, ryba czy choćby pierogi. Można oczywiście podkręcić jej smak dodatkiem ulubionych ziół, pieprzu czy ostrej papryki, ale ja dzisiaj proponuję wersję najprostszą.
czas przygotowania : 10 minut
składniki :
1 mała kapusta pekińska
1 średnia marchewka
1 jabłko
2-3 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki soli
4-5 łyżek oleju rydzowego
sposób przygotowania : kapustę opłukałam i dobrze osączyłam. Całą główkę nacięłam od góry na krzyż i poszatkowałam w poprzek na dość cienkie paski, przełożyłam do miski. Marchewkę i jabłko obrałam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodałam do kapusty. Całość polałam sokiem z cytryny i olejem. Doprawiłam solą, cukrem i dokładnie wymieszałam. Można podawać od razu po przygotowaniu, ale mnie smakuje bardziej kiedy postoi jakieś pół godziny w lodówce.
Można dodać trochę pieprzu i posiekanej zieleniny, ale tym razem wersja bez tych dodatków.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/02/surowka-z-kapusty-pekinskiej-agodna.html