ßßß Cookit - przepis na ďż˝ATWA I SZYBKA SURďż˝WKA Z KAPUSTY PEKIďż˝SKIEJ

�ATWA I SZYBKA SUR�WKA Z KAPUSTY PEKI�SKIEJ

nazwa

Wykonanie

Surówkę z kapusty pekińskiej często podaję do obiadu. Jest znacznie delikatniejsza od białej kapusty i łatwa do wykonania. W zasadzie nie korzystam z przepisów, zdaję się na własną kreatywność i jak do tej pory nie miałam żadnych krytycznych uwag pod jej adresem.
Ta prosta i szybka surówka jest jak dla mnie jednym z najsmaczniejszych dodatków do drugiego dania i ostatnio dość często gości na moim stole. Przepis postanowiłam zapisać w tymże miejscu, aby służył nie tylko mi, gdyby uleciał z głowy, ale także i Wam gdybyście ewentualnie zechcieli z niego skorzystać :)
Składniki :
400g kapusty pekińskiej
200-250g kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
300-400g jabłek słodko - winnych
1-1½ płaskiej łyżeczki soli
2-3 płaskie łyżeczki cukru
2 -3 łyżki soku z cytryny
2 -3 łyżki oleju
Wykonanie :
Kapustę pekińską płuczemy, osuszamy i kroimy nożem w jak najcieńsze paseczki. Paprykę płuczemy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w bardzo drobne wiórki najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw typu julienne i mieszamy z kapustą.
Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżki soku z cytryny i dokładnie mieszamy. Jabłka po umyciu i osuszeniu (możemy obrać ze skórki, ale niekoniecznie, jak kto woli), ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do warzyw.
Wlewamy olej, ponownie mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie próbujemy surówkę i ewentualnie dodajemy sól, cukier i sok z cytryny. Odstawiamy do tzw. przegryzienia się składników (nie trzeba długo czekać).
Polecam również :
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2016/10/LATWA-I-SZYBKA-SUROWKA-Z-KAPUSTY-PEKINSKIEJ.html