ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni z pestkami, na zakwasie

Chleb żytni z pestkami, na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Chleb w całość z mąki żytniej, z dodatkiem niewielkiej ilości pestek słonecznika i dyni - tak dla smaku i dlatego, że lubimy jak coś chrupie. Ten chleb dobrze się kroi nawet gdy jest jeszcze niezupełnie wystudzony. Podłużne, wąskie i zgrabne bochenki są też wygodne do porcjowania. A czy smakuje musicie przekonać się sami - ja zaręczam, że jest pyszny i warto go sobie upiec.
czas przygotowania : ok. 14-15 godzin
składniki :
220 g zakwasu żytniego
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
300 g mąki żytniej typ 580
550 g wody
20 g cukru zwykłego
25 g soli
70 g łuskanych pestek słonecznika
70 g łuskanych pestek dyni
do foremek - 2 łyżeczki oleju
3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
sposób przygotowania : obie mąki wsypałam do dużej miski. Dodałam zakwas, cukier, ziarna, sól i zimną wodę. Rozmieszałam wszystko dużą łyżką tak żeby składniki się połączyły. Ciasto będzie dość luźne i gliniaste. Miskę przykryłam dużą, szczelną pokrywką i odstawiłam na ok. 12 godzin tzn. na całą noc - stało sobie w kuchni, w temperaturze pokojowej.
Następnego dnia naszykowałam foremki - 2 o wymiarach 31x12 cm - wysmarowałam je wewnątrz olejem i wysypałam mąką żytnią. Wyrośnięte ciasto przemieszałam i nałożyłam do foremek - mniej więcej do połowy wysokości. Foremki przykryłam ściereczką i odstawiłam żeby zawartość wyrosła - podwojenie objętości zajęło ok. godziny.
Formy z wyrośniętym ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230 st. C - przy włączaniu od razu na dno wstawiłam naczynie z wodą. Chleb piekłam ok.60 minut, ale po 30 minutach zmniejszyłam temperaturę do 180 st. C. Na 10 minut przez końcem pieczenia wierzch bochenków spryskałam zimną wodą.
Po upieczeniu wyjęłam gorące chleby z form i pozwoliłam im wystygnąć na kratce.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2014/01/chleb-zytni-z-pestkami-na-zakwasie.html