Wykonanie
Do lasu mam spory kawał i czasu na wypad chwilowo brak więc zdałam się na
jagody kupione od tzw. "baby". Wolałabym prawdę mówiąc sama ubrudzić sobie łapy bo jestem typem zbieracza, ale cóż, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ... Najważniejsze, że jest
jagodowo bo już był koktajl z
melisą , pyszne dwukolorowe pierogi no a teraz właśnie
dżem :)
czas przygotowania : ok. 30 minutskładniki :ok. 500 g świeżych
czarnych jagód,
borówki czernicyok. 500 g
jabłek - u mnie szara reneta1 op.
cukru żelującego (takie na 1 kg
owoców)sok z jednej dużej
cytrynysposób przygotowania:
jabłka umyłam, obrałam, usunęłam z nich gniazda nasienne a miąższ pokroiłam dość niedbale na małe kawałki. Wrzuciłam do garnka, dosypałam ok. 1/3
cukru, wlałam 4 łyżki
wody, przykryłam i zaczęłam podgrzewać. Gdy
jabłka się zeszkliły i nieco zmiękły dorzuciłam opłukane, osączone i wymieszane z resztą
cukru jagody. Dolałam też
sok z cytryny i gotowałam całość ok. 10 minut aż. Gorący
dżem przełożyłam do wyparzonych słoiczków, zakręciłam i zostawiłam do wystudzenia ustawiając je do góry dnem.Z tej ilości składników wyszło mi 7 słoiczków pojemności 150 ml.