ßßß Cookit - przepis na Bułeczki pomidorowe, krucho drożdżowe, z kiełbasą

Bułeczki pomidorowe, krucho drożdżowe, z kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Kiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego.
Pomysł banalny, zawijaski proste, ale jakże efektowne więc musiałam też sobie takie zrobić. Przygotowuje się je szybko - znikają jeszcze szybciej :) Do ciasta dodałam aromatyczny olej i zioła więc bułeczki wyszły pachnące - świetne na przekąską czy jako dodatek do jarzynowej zupy.
czas przygotowania : ok. 15 minut + 25 minut pieczenie
składniki na 10 bułeczek :
250 g mąki pszennej luksusowej
2 szczypty soli
1 żółtko
50 g oleju z pomidorami, czosnkiem i bazylią
25 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego 30 %
1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
ok. 100 g gęstej śmietany 18 %
ok. 150 g wędliny - u mnie drobiowa kiełbasa
sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam z cukrem aż zrobiły się płynne. Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, koncentrat i olej, wymieszałam rękami aż powstał jakby mokry piasek. Dosypałam przyprawy, dodałam żółtko, droższe i 3/4 śmietany. Zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto.
Podzieliłam je na 3 części, każdą rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 12x35 cm. Pocięłam wzdłuż na paski szerokości 4 cm. Na każdym układałam półplasterki kiełbasy kładąc je obok siebie tak żeby wystawały ponad krawędź ciasta. Zwinęłam paski w roladki niezbyt ściśle i włożyłam do foremki na muffuny - nie natłuszczałam formy bo ciasto zawiera sporo tłuszczu.
Piekłam ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C - na 5 minut przed końcem pieczenia posmarowałam bułeczki z wierzchu niewielką ilością śmietany
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/02/bueczki-pomidorowe-krucho-drozdzowe-z.html